Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Истанбул отбелязаха националния ни празник

Снимка: wikipedia.org

Българите в Истанбул отпразнуваха националния си празник на тържество, организирано от настоятелството на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в града. То се състоя в българския метох – една от знаковите сгради на българското Възраждане от 1850 година.

В приветствито си към сънародниците ни генералният консул на България в Истанбул Васил Вълчев заяви: “Днес отдаваме почит на всички, загинали за свободата на нашето Отечество България. На този ден ние се прекланяме и пред заветите, които ни завещаха героите – да пазим, съхраняваме и умножаваме българското културно-историческо наследство.”

По-рано днес архимандрит Харалампи Ничев отслужи тържествена литургия в българската църква “Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул. “Помолих за благоденствието на нашата българска общност и за всички онези, които са отдали живота си за освобождението на нашето Отечество. Затова по време на богослужението изпяхме дружно "Вечная памет" на онези, които са дали живота си за свободата”, каза свещеникът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45
Снимка: Българско неделно училище ,,АБВ Учебна Академия“, Атина

Цветно великденско настроение в българските общности по света

Дните преди православния Великден са озарени с български усмивки и настроение по целия свят. Възпитаници на редица неделни училища в чужбина пресъздадоха народните ни традиции и обичаи, свързани с подготовката на Великден и предшестващите го..

публикувано на 30.04.24 в 10:30

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20