Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска фолклорна и църковно-славянска музика звуча в Париж

Два концерта пред френска и българска публика изнесе Академичният народен хор, с диригент проф. Костадин Бураджиев

Снимка: YouTube / @AcademicFolkChoir

Изключителни образци на българската музикална култура бяха представени пред френска публика. Пълни зали и продължителни овации предизвикаха изпълненията на Народния хор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив – АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев", с диригент проф. Костадин Бураджиев.

Двата концерта в Париж, които се проведоха преди броени дни, бяха организирани по повод националния ни празник от две асоциации за българо-френски културен обмен – Art Gallery Constantin, ръководена от българските лекари д-р Константин Николов и съпругата му д-р Елена Радева-Николова, и асоциация Artavenir, с директор Йорданка Костадинова. 

Концертът "Мистерии от далечни времена" в църквата "Света Елисавета Унгарска” във френската столица представи петнадесет произведения с църковно-славянска музика от български и руски композитори. 

Второто събитие, озаглавено "Песните на Орфей", озари Американската църква в града на самия Национален празник на България – 3 март.  В този концерт прозвучаха фолклорни произведения на български автори като Иван Вълев, Красимир Кюркчийски, Иван Спасов  и др. 

"Изключително съм щастлив, че имахме възможност да покажем пред френската публика част от хоровото творчество на българските автори, а също и моята работа като дългогодишен диригент на този хор", заявява проф. Бураджиев, ръководител и диригент на най-стария студентски национален хор в България. Наскоро Академичният народен хор отбеляза 50 годишен юбилей, а сега имат и още един повод за празник – 20 години под ръководството на проф. Костадин Бураджиев, с когото са завоювали и редица отличия в България и по света.

Събитията бяха посетени от важни гости, сред които българският посланик във Франция Н.Пр. Радка Балабанова, директорът на Българския културен институт в Париж Десислава Бинева, представители на Юнеско, български емигранти и граждани на Париж. Изпълненията на Академичния народен хор предизвикаха интерес и от местни медии, като проф. Бураджиев даде интервю за EuroNews и Arts-Mada, научаваме от информация.

Като прекрасен образец за майсторството на Академичния народен хор ви предлагаме един от последните студийни записи на състава под диригенството на Костадин  Бураджиев – народната песен "Замръкнала е Лалица" в обработка на Кирил Стефанов, солист – Яница Стаменова.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15