Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи в Испания подкрепят идеята за откриване на директен полет от и до Пловдив

Снимка: Facebook/Асоциация

Като част от Българската общност в испанския град Малага, Асоциация "Българска роза" се включи в Петиция за откриване на директни полети Пловдив – Малага, научаваме от публикация на фейсбук страницата на Асоциацията.

Сънародниците ни в тази част на Испания са провели среща с представители на Летище Пловдив – Дойчин Ангелов, главен изпълнителен директор, и Илиян Велков, които са запознали присъстващите с идеите за развитие на летището и възможността за откриване на нови авиолинии, които да са в полза на българите в Испания. За целта е създаден Фонд за развитие и подпомагане на Летище Пловдив, в който чрез финансови постъпления членуват юридически лица и общини от региона, същевременно е разкрита и петиция, която да проучи нагласите за разкриване на директни полети от Испания до Пловдив.



"Започваме тази петиция с цел подкрепа за откриването на директни полети от испанските градове Малага, Валенсия, Мадрид, Барселона и други до Пловдив. Смятаме, че това ще бъде важна стъпка към подобряване на въздушния транспорт в региона и ще допринесе за по-лесния достъп на българите до родните им места, свързаността с техните близки и развитието на туризма" – научаваме от мотивите на Петицията.

Онлайн допитването е пуснато на 8 март и вече има подкрепата на повече от 150 човека от България, Испания и други места.

"Дойчин Ангелов и Илиян Велков отговориха изчерпателно на всички зададени въпроси. Подчерта се, че с откриването на директната авиолиния ще може по-лесно да се осъществява въздушната връзка с България. Така ще се даде възможност на българите в чужбина за повече срещи с близките им в България. Същото важи и за още по - голяма посещаемост на испански туристи в България. Така ще им се даде възможност да преоткрият България, да се запознаят с нейният бит и култура, с нейния фолклор, с нейните природни забележителности, с нейните курорти" – съобщават от Асоциация "Българска роза", коитоса посрещнали радушно гостите от България под звуците на гайда, с топла питка и шарена сол.


Организация "Българска роза" обединява сънародници, живеещи в района на Малага и има за цел да популяризира българския бит и култура чрез различни инициативи, свързани с изучаването, съхранението и разпространението на родните танци, музика, обичаи. Паралелно с това участва и в различни мероприятия, организирани от Община Малага.

Вижте още:




Снимки: Facebook/Асоциация "Българска роза"-Малага


По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Българска памет" работи с децата в историческите диаспори

Над 7000 деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея в своите държави след семинарите на Фондация "Българска памет“. Това каза председателят на..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16