Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се намери ли формула за управлението в България?

Ротация ще се състои, но е важно как ще повлияе тя на обществото, прогнозират анализатори

Снимка: БТА

България е на прага на първата в демократичната си история ротация в управлението, договорена преди 9 месеца от първите две парламентарни сили ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, като условие за съставяне на правителство и изход от политическата криза. Дали обаче размяната на местата в министерския съвет ще протече гладко или България отново ще се окаже изправена пред поредните предсрочни парламентарни избори?

В изминалите два дни президентът проведе консултации с парламентарно представените партии в Народното събрание, в съответствие с конституционната процедура преди връчване на мандат за съставяне на правителство на първата парламентарна сила – ГЕРБ-СДС. На тях опозиционните партии в НС се обявиха за предсрочни парламентарни избори, тъй като, по думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, "това правителство и парламентарно мнозинство са вредни за България". Партиите, замесени в раздираното от конфликти управление обаче излъчиха сигнали, че ще направят нужното, за да задържат позициите си във властта и да излъчат правителство. Продължават разговорите за управленските приоритети между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за които има сведения, че преминават в конструктивна атмосфера, а външният министър в оставка Мария Габриел призова президента да им даде повече време за преговори, преди да връчи следващия мандат. От ДПС – партията, която отчетливо подкрепя позициите на ГЕРБ увериха държавния глава, че ще продължат да бъдат фактор за стабилност и да „подкрепят онова, което смятат, че е в полза на хората“.


Свързани публикации:

Много българи разсъждават трезво, като смятат, че ротацията ще се случи, тъй като "партиите не са в изгодна позиция за избори" – показва анкета сред граждани на Видин:

"Може би ще останат в някаква сглобка, защото едни следващи избори евентуално биха повторили същия резултат, което означава само финансови загуби за страната" – посочва гражданин пред репортера на БНР Ива Антонова. Възрастна жена допълва скептично:

"Знам ли какво ще стане? Явно не могат да се разберат колко пари да си разделят помежду си. Като са захапали кокала и няма пускане…".

Социологът от агенция „Тренд“ Евелина Славкова е по-скоро оптимист за продължаването на живота на правителството. Ротацията ще ни помогне да направим определени изводи:

Евелина Славкова

"Ще ни даде отговори на няколко въпроса. Първият е, кой докъде е готов да отстъпи от своите червени линии, другият ще е – какви са реалните отношения между партньорите в тази т.нар. некоалиция."

Социологът Кольо Колев не подкрепя тезата, че нови предсрочни избори ще доведат до потвърждаване на статуквото в парламента. Той е категоричен, че съществува огромно недоволство сред хората и "при предсрочни избори това нещо има огромен шанс да избухне" и "именно поради тази причина непрекъснато се внушава от т.нар. анализатори – няма смисъл, защото ще бъде същото".

Кольо Колев

"Има огромен глад в обществото за нова формация, която да обере надеждите на обществото, че нещо може да се промени – отбеляза Кольо Колев в интервю за БНР-"Хоризонт". Според него освен евентуалния партиен проект на президента, други политически формации, които ще се явят като алтернатива на сегашното статукво, също ще се намесят в пренареждането на политическата картина, ако се стигне до нови избори в страната ни.

Ново правителство в рамките на първия мандат ще бъде съставено  – прогнозира доц. Венелин Стойчев от Института по философия и социология на БАН:

Венелин Стойчев

"Договорка ще има, но въпросът е какво се случва за обществото и развитието ни от тази ротация. Мисля, че е важно да минем през тези процеси от гледна точка на демократичното общество. Големият проблем за сглобката е, че около нас няма реално разделение на властите и за да компенсираме, има нужда от сглобки, които "обират" тези обществени дефицити."

Публичното говорене на политиците обаче поражда някои неблагоприятни тенденции:

"Проблем е, защото имаме хора, които изпитват перверзната наслада да гледат такъв тип говорене от парламентарната трибуна и от публични институции – обясни доц. Стойчев. – А политиката започва тогава, когато спрем да говорим за хората и народа, когато разберем, че има граждани, тези граждани имат интереси и се обединяват, за да отстояват интересите си. Когато има силно общество, има здрава държава. При нас, понеже обществото не е силно, имаме корумпирана държава, която продължава да разяжда и възможността за развитие на обществото."

Съставил: Йоан Колев /използвани са интервюта на Диана Дончева и Снежана Иванова, БНР-"Хоризонт", Иванка Петкова, БНР-Пловдив, Ива Антонова, кор. на БНР във Видин/

Снимки: БТА, БГНЕС, Ани Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34