Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Писма от Испания до владетели от българската история

Снимка: Българското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона

Ученици от клуб "Родолюбие" в Българското училище "Св. св. Кирил и Методий" в Барселона написаха писма до български владетели. В занятието участваха деца от гимназиален етап, съобщава на Фейсбук страницата си просветното средище. Сред владетелите, към които се обърнаха младите хора са царете Калоян, Фердинанд и кан Крум.

"Уважаеми цар Калояне, с най-искрени поздрави и възхищение към Ваше величество, позволете ми да изразя моята благодарност към Вас за едно от най-значимите събития в историята на нашия народ – Вашата коронация през 1197 година". Така започва писмото на Мартин Балабуров до най-малкия от братята Асеневци.

В писмото до цар Фердинанд, възпитаниците на училище "Св. св. Кирил и Методий" Жана и Стоян Георгиеви питат: "Сигурно Ви е известно, че в българската история Вие, Ваше величество, сте останали като една изключително противоречива личност. През лятото на 1887 г. Великото народно събрание Ви избира за княз на българския народ. Защо се съгласихте въпреки неодобрението на Великите сили да станете княз на България?“.

Лорена, Виктория и Никола се обръщат към кан Крум с думи на уважение за неговото водачество и стратегия: "Вашите подвизи и постижения в управлението на ханството са източник на вдъхновение за мнозина и остават неизгасващ огън в историята на нашия народ“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празнична литургия за Цветница в българската църква “Св. Иван Рилски” в Монреал

“ Заповядайте в неделя, за да отбележим заедно празника Вход Господен в Йерусалим, познат още като Цветница или Връбница .” С тази покана българската православна църква “Св. Иван Рилски” в Монреал се обръща към сънародниците ни да се присъединят към..

публикувано на 28.04.24 в 06:00

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолкорен фестивал в Чикаго

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева. Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”..

публикувано на 27.04.24 в 13:22
Илюстративно изображение

Диктовка по български език – за рождения ден на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Атина

С диктовка, посветена на 24 май, ще започнат честванията на 20-ата годишнина от създаването на българското неделно училище "Св.Св.Кирил и Методий" в Атина, Гърция. Диктовката ще се проведе на 10 май от 18:00 часа в сградата на школото на ул...

публикувано на 27.04.24 в 11:50