Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Албания

Нучи Гроздани - учителят от Поградец

Не съм прекъсвал връзка с България - споделя Нучи пред Костандина Бело

Снимка: Красимир Мартинов

Албанският град Поградец, разположен на югозападния бряг на Охридското езеро, е място, където живеят и работят немалко албански граждани с български произход. Градът е център на едноименната община в област Корча, Източна Албания. Поградец е отдалечен на около 140 км от столицата Тирана, на 40 км от град Корча и на 5 км от границата с Република Северна Македония.

Там, край брега на Охридското езеро, се срещаме с Нучи Гроздани – учител по история в албанско училище, а от тази учебна година – и преподавател по български език и култура в новооткритото българско неделно училище в Поградец.

Крайбрежната алея на Поградец

Нучи Гроздани също е част от българското национално малцинство в Албания. Неговите родители са от българското село Връбник, най-югоизточната точка на Албания. Въпреки че е роден в Поградец, с немалка доза носталгия, Нучи си спомня за хубавите времена на село, където като малък е прекарвал голяма част от времето си, при баба и дядо. Там се е научил да говори на български, там са му разказвали приказки, песни… Хубави и безгрижни години… 

През 1994 г. Нучи предприема важната стъпка в живота си – отива в България, за да продължи образованието си. Записва История в Югозападния университет "Неофит Рилски" в Благоевград. Върнахме Нучи назад във времето, за да ни разкаже за студентските си години, за мислите и чувствата си при срещата с България:


"Беше ми малко трудно, малко чудно, някои неща бяха малко по-различни. Езикът също. Иначе Благоевград ми хареса много – казва той, а относно нението му за хората сподели - Много приятни бяха хората. Живях с българи в студентското общежитие. Всички бяха много любезни и добри към нас, българите от чужбина. Хубави спомени…"

Преди да започне следването си в Благоевград, Нучи прекарва два месеца в София, в Института за чуждестранни студенти (ИЧС). Впечатлен е още тогава от българската столица, но освен от София той пази прекрасни спомени и от градовете Велико Търново и Кюстендил, които е имал възможност да опознае също. Затова и на въпроса ни, би ли се върнал отново в България, Нучи е категоричен:

"Много желая да се върна някой ден. Много ми харесва България и мисля, че някой ден пак ще се върна."

Днес Нучи живее и работи в тихото и красиво градче край Охридското езеро. Учител е по история в местна гимназия.

Нучи Гроздани с ученици от гимназията в Поградец

"В град Поградец има няколко семейства от български произход, дошли са от село Връбник. Има и няколко български семейства, чиито корени са от Охрид – продължава да ни разказва Нучи Гроздани. - А що се отнася до децата…. техните родители искат те знаят български език, да научат граматиката, а някой ден - и да продължат образование в някой университет в България."

Кандидат-студентски изпит за прием в български университети за област Корча, 2018 г.

При срещата си с Нучи той ни разказа и за плановете за откриване на неделно училище в град Поградец. Мечтата на учителя и на всички българи, живеещи в района, вече е реалност. Благодарение на Димитри Никола и на ръководеното от него Дружество за българо-албанско приятелство, в Поградец вече има неделно училище. Там около 20 деца се учат да четат и пишат на български език, а Нучи е техен учител. Децата са на различна възраст започвайки от най-малките - на 6, 7 години и стигайки до абитуриентите, които се подготвят и за кандидатстване в български висши училища.

Попитан за нуждите на българите в тези райони и какво може да бъде направено за улесняване на обучението им, Нучи Гроздани каза: "Винаги за тези неща трябва малко помощ - книги, програми, за да може децата да учат. Литература трябва. Винаги се нуждаем от тези неща."

Учителят от Поградец споделя мнение и, че за децата от националното ни малцинство трябва да има специално разработена програма, за да може да усвояват по-лесно книжовния български език, за да не говорят само на местния диалект. "Вижте, ние българите в чужбина искаме да учим български език, да се чувстваме истински българи" – казва той.


Въпреки че студентските години в България са вече далеч зад него, Нучи Гроздани продължава да държи връзка със страната ни и да се информира за всичко, което се случва в нея:

"Аз винаги следя по интернет новините, чета различни български портали, гледам фирми… Не съм прекъснал връзка. Чета много. Имам български книги още от следването си, чета също от онлайн страници и история винаги чета." – споделя учителят. 

Говорейки за история, Нучи изтъква фактът, че от стари времена българи и албанци съжителстват мирно и никога не са имали проблеми помежду си. "И сега в Албания няма проблеми спрямо българите, дори напротив - те са много уважавани" – казва Нучи. След признаване на българското малцинство през 2017 г. отношенията продължават да са много добри и топли.

Снимки: Кр.Мартинов, К.Бело, Н.Гроздани-личен архив, Дружество за българо-албанско приятелство

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Актьорът Ицко Финци на 91 – живот, който продължава да изненадва всеки ден

На 25 април е роден Ицхак Финци, част от т.нар. "златно поколение" български актьори. За своя 91-годишен земен път Ицко Финци, чертае трайна диря в българския театрален, филмов и културен живот. Роден е в София, но родът му произхожда от..

публикувано на 25.04.24 в 05:10

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05