Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да излъжеш и да се смееш за здраве и късмет!

Снимка: Pixabay

На първи април можем спокойно да се позабавляваме на чужд гръб, но при условие, че го правим с най-добри намерения. Поводът е Международният ден на хумора и сатирата, който ни напомня, че смехът е най-прекият път към справяне с предизвикателствата на живота. Затова на този ден невинната шега е напълно позволена, да не казваме и "задължителна". Та нали смехът е здраве, а "Светът е оцелял, защото се е смял"!

Единствено и само на този ден на българските медии им е позволено да ни "послъжат" съвсем легитимно, като скалъпят (поредната) нелепа новина, съдържаща скрита уловка. Миналата година наша медия съобщи на доверчивата си аудитория, че е открит еликсир за вечна младост. А преди две години учудващо много българи се вързаха на първоаприлски телевизионен репортаж за "летяща чиния", забелязана да кръжи над София. Разбира се, и през останалото време биваме "послъгвани" малко или много от медии и политици. Българинът е твърде доверчив и лесно се поддава на лъжи и измами. Но пък има силно чувство за хумор – достатъчно е да прегледаме социалните мрежи, за да се посмеем на вицове и мемета, свързани със злободневието и всичко, което ни тревожи и вълнува.


Вижте още: 

Нашите предци били убедени, че за да имаш късмет през цялата година, на 1 април трябва да излъжеш някого или теб да те излъжат. Но за да измислиш достатъчно убедителна лъжа е необходимо въображение, хумор и най-вече добро настроение. Първият ден на пролетния месец е повод да разбудим сетивата си, за да се порадваме на живота. Но внимание! Не трябва да губим нито за миг своята бдителност!


Все пак април е лъжовен месец. При него нищо не е такова, каквото изглежда! Неслучайно другото му име според народните поверия е… Лъжко или Лъжитрев, а на старобългарски месец април се казвал "Лъжуняк". Защо ли? Защото за нашите географски ширини е нормално топлите дни в началото на пролетта да подлъжат току-що порасналите тревички и напъпилите фиданки, и после зимата внезапно да ги връхлети със студове и снежни виелици, които да унищожат събуждащата се за нов живот зеленина. За да отвлекат вниманието на Лъжко, някога предците ни измисляли закачки и смешки, подобно на днешните политици, които ни заливат с обещания и лъжи.

Но пък българинът умее да използва смеха, хумора и сатирата като противодействие на измамите, страха и на абсурдния свят, който ни заобикаля. Така че нека поне на този ден се посмеем много и от сърце. Защото хуморът е висша форма на интелигентност, той е дар, който ни прави по-силни, по-щастливи и по-устойчиви. А смехът, освен че е безплатен, е единственото лекарство, за което не е необходима рецепта. Казал го е Аристотел още през IV век пр.Хр.!

Снимки: Pixabay



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд на Разпети петък

През следващото денонощие синоптичната обстановка ще се усложни. През нощта в Западна България, а през деня и в останалата част от страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде умерен, временно силен, следобед ще..

публикувано на 02.05.24 в 20:10

България днес - 2 май 2024 г.

В „България днес“ на 2 май правим обзор на най-важните събития на Балканите от изминалата седмица в рубриката „По съседски“, след което се отправяме към Босилеград, където се открива Детският великденски фестивал. Посещаваме българите в Лас Вегас,..

публикувано на 02.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Премиерът Главчев: Присъединяваме се към ОИСР до края на 2025 г.

За първи път България има конкретен срок за присъединяването си към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Това обяви служебният премиер Димитър Главчев пред журналисти след беседа с генералния секретар на ОИСР Матиас Корман...

публикувано на 02.05.24 в 18:44