Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът се срещна с български ученици в Черна гора

Снимка: БТА

В черногорската столица Подгорица вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с ръководители и ученици от Асоциация "Докосни дъгата". Те са на посещение в Черна гора до 7 април по програмата "Младежите на България и Черна гора – мост за нови възможности”. Целта е обмен на културни практики и традиции.

Учениците, които са от Велико Търново, Габрово, Смолян, Плевен, Горна Оряховица, Рудозем посрещнаха вицепрезидента с песента "Йовано, Йованке" и цветя. Те разказаха за своето посещение в Черна гора.

Вицепрезидентът сподели, че е в Черна гора за отбелязване на 20-та годишнина от катастрофата в река Лим, отнела живота на 12 български деца от Свищов. Йотова добави, че ще се срещне и с кмета на община Цетине Никола Джурашкович. Двамата ще обсъдят инициатива за поставяне на паметник на Иван Вазов в черногорската столица. По думите ѝ патриархът на българската литература най-добре е обрисувал Черна гора и нейния горд народ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Научно Дружество на Българистите в Република Молдова

Българите в Молдова с поклон пред подвига на Христо Ботев и героите на България

Знаете ли, че в Молдовската столица Кишинев има улица, наречена на Христо Ботев? Точно там, на около три километра от центъра на града, се издига внушителен паметник на българския поет, революционер и общественик, загинал във Врачанския балкан на 1 юни..

публикувано на 01.06.24 в 14:15

"Моето българско лято" сближава българчета от чужбина с родната ни култура

Инициативата "Моето българско лято" за четвърта година събира на образователна ваканция в България деца на снародници от чужбина. Проектът има за цел да събуди и запази у децата обич към българския език, литературното наследство, историята и..

публикувано на 01.06.24 в 07:55

Ефективни присъди за българи, източили 53,9 млн. паунда от британската социална система

Четирима българи, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания, получиха присъди между 3 и 8 години затвор от съда в лондонския квартал “Ууд Грийн” , предаде кореспондентът на БНР..

публикувано на 30.05.24 в 16:50