Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Може да се подават заявления за гласуване в чужбина на 9 юни

Снимка: Facebook /Централна Избирателна Комисия

До 14 май българските граждани могат да подадат заявления за гласуване извън страната за двата вида избори - за европарламент и за Народно събрание, които ще се произведат на 9 юни. Това става известно от решение на Централната избирателна комисия.

Заявлението може да бъде подписано саморъчно и подадено лично до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава; изпратено с писмо по пощата или чрез куриерска услуга до дипломатическото или консулското представителство, като в едно писмо може да има повече от едно заявление, но във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Заявленията могат дабъдат подадени и електронно през сайта на Централната избирателна комисия. 

В заявлението избирателят вписва на кирилица имената си по паспорт, военна карта или по лична карта, ЕГН и постоянния си адрес в България. Той вписва и настоящия си адрес или адреса на пребиваване, както и мястото извън страната, в което желае да гласува.

Избирател, който не е подал заявление за гласуване извън страната, може да гласува в образувана избирателна секция извън България, като при гласуването подава декларация по образец, че не е гласувал и няма да гласува на друго място.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49

Дарение от България за българите в албанската Мала Преспа

Поредно голямо дарение за албанския район Мала Преспа, където живеят и хора с български корени, направи Фондация "Българска памет". След молба от кмета на Община Пустец Пали Колевски и заместник-кмета Яни Никола, фондацията е осигурила цялото..

публикувано на 30.04.24 в 19:45

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но..

публикувано на 29.04.24 в 19:20