Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Град Русе е на фокус в Дните на България в Канада

Снимка: Генерално консулство на България в Торонто/ Фейсбук

За пети път в Британска Колумбия ще се проведат Дни на България в Канада, съобщи за БНР Генералният консул на страната ни в Торонто Велислава Панова. Събитието е на 19 април, като за първи път ще бъде домакинствано от град Салмън Арм. Панова обясни и каква е причината организаторите да се спрат на този град:

"За моя изненада миналата година открихме, че там в една от фермите се прави кисело мляко по български стил. Заинтригувахме се защо го правят – дали има българи там, дали имат български корени. Оказа се, че тази ферма е купена преди повече от 40 години от датчани, които са решили да донесат най-хубавите неща от Европа в Канада, когато са се преселили. Едно от тях е било българското кисело мляко".

По традиция в Дните на България се представя един град от страната ни. Тази година това ще е Русе. "Културата в България я разпространяваме тук. Правим България видима в Канада", изтъкна генералният консул. 

Даниела Добрева – вицепрезидент на Българо-канадското дружество в Британска Колумбия, отбеляза, че повече от 20 години помагат за интеграцията на българите в Канада. По думите ѝ в тези райони живеят повече от 6000 българи. "Грижим се за по-голямата разпознаваемост на България в нашата провинция", каза тя и допълни, че тези събития създават мостове между културите, насърчават уважението и толерантността и помагат за повишаването на общата осведоменост за глобалните въпроси и различията между нациите.

През май страната ни ще има специален ден в Британска Колумбия и в град Ванкувър, защото 24 май ще бъде обявен за Ден на България, научихме още от генералния консул Велислава Панова.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Георги Господинов

Георги Господинов се среща с българите в Швейцария

На 2 май писателят Георги Господинов ще се срещне със сънародниците ни в Швейцария. Това съобщават във Фейсбук от Българо-швейцарската асоциация за култура, традиции и просвета "Канатица". Срещата ще се проведе от 19:00 часа местно време в швейцарския..

публикувано на 02.05.24 в 05:35

Българчета от Балканите търсят най-здравото писано яйце в Босилеград

Символът на Великден – боядисаното в червено и всякакви други цветове яйце, отдавна се е превърнал и в символ на Босилеград. Сръбското градче, само на хвърлей място от границата, е населено предимно от етнически българи, които от повече от 30 години..

публикувано на 02.05.24 в 05:10
Неделно училище ¨Васил Левски“ във Валенсия

Българчета във Валенсия боядисваха яйца и плетоха кошнички за Великден

През отминалия уикенд ученици от неделно училище "Васил Левски" към  Асоциация "Прогрес", град Валенсия, Испания, участваха в традиционната работилница за боядисване на яйца, а към тях с готовност се присъединиха и техните родители. Целта на мероприятието е..

публикувано на 01.05.24 в 16:49