Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Българите зад граница могат да подават заявления за гласуване и онлайн

Снимка: cik.bg

От 12.00 часа българско време на 23 април 2024 г. на интернет страницата на ЦИК вече може да се подава електронно заявление за гласуване извън страната. Електронните документи служат за образуване на избирателни секции извън страната (при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място), определяне броя на секциите във всяко място, както и съставяне на списъците за гласуване по чл. 31, ал. 1 от Избирателния кодекс. За местата, обявени с Решение на ЦИК № 3117-ЕП/НС от 19.04.2024 г., заявленията служат за съставяне на списъците за гласуване по чл. 31, ал. 1 ИК – уточняват от ЦИК.
В документа, който сънародниците ни в чужбина с право на глас могат да подадат по електронен път, те трябва да впишат личните си данни – име, ЕГН, номер и дата на издаване на документа за самоличност, адрес на пребиваване и е-мейл за контакт. Освен това декларират, че отговарят на изискванията да гласуват в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители на 9 юни 2024 г., а именно:

– имат навършени 18 години към изборния ден включително;

– не са поставени под запрещение;

– не изтърпяват наказание лишаване от свобода;

– имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес в Република България или постоянен адрес на територията на Република България и настоящ адрес в друга държава – членка на Европейския съюз към 9 март 2024 г.



В случай, че електронното заявление за гласуване в секция извън страната е успешно подадено и прието от ЦИК, не е необходимо гласоподавателят да подава същото заявление на хартиен носител до дипломатическо или консулско представителство, поясняват от Централната избирателна комисия.
Напомняме, че заявленията в дипломатическите или консулските представителства на България в съответните държави започнаха да се приемат от 18 април.
Срокът за подаване на заявленията изтича в 24.00 часа българско време на 14 май 2024 г.

Вижте още:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Долината на розите и българската красота в Роке Саенс Пеня, Аржентина

България се включи на традиционното за 1 май Дефиле на ретро автомобили в Президенсия Роке Саенс Пеня, провинция Чако, в далечна Аржентина, когато се отбелязва годишнината от създаването на селището. На дефилето се представят различните местни етнически..

публикувано на 03.05.24 в 10:29
Снимка: facebook.com/bulgariansocietyofnevada

Българска фиеста подготвят сънародниците ни в Лас Вегас навръх Великден

Великден ще събере сънародниците ни в Лас Вегас на вече традиционния Български фестивал. Тази година организаторите от Българо-американската асоциация в Невада са решили да направят събитието малко по-рано – на 5 май, за да съвпадне с православния..

публикувано на 03.05.24 в 09:25

Български роман на Панаира на книгата в Буенос Айрес

На провеждащия се в момента Панаир на книгата в Буенос Айрес – едно от най-авторитетните изложения на печатни произведения в Южна Америка, ще бъде представен философският роман "Преди сътворението" на писателя Христо Славов. За това съобщава..

публикувано на 03.05.24 в 08:45