Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България при българите в Португалия

Урок по родолюбие с децата от българското неделно училище в Лисабон (ВИДЕО)

15 години БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“

14
Снимка: Красимир Мартинов

С желанието да усвоят по-добре българския език, да научат повече за историята и географията на България, всяка събота деца от български семейства или от смесени бракове се отправят към "Rua do Sacramento a Lapa" 31 – адреса, на който се намира посолството на България в Португалия и Българското неделно училище в Лисабон. 

Българското посолство в Лисабон

Школото носи името на светите братя Кирил и Методий, създадено е през 2009 г. и функционира към едноименната португалско-българска асоциация. От 8 години училището е част от списъка на българските неделни училища в чужбина на Министерството на образованието и науката на България. Ръководител от 2011 година е Румяна Давидова. Наскоро децата посрещнаха група учители от други български неделни училища в чужбина, тяхната преподавателка разказа за постиженията им, а те показаха какво умеят.

Румяна Давидова дава началото на урока по родолюбие

"Всичките ми ученици са прекрасни и постигат много за кратко време – казва училищният ръководител Румяна Давидова. – Идвайки в училище, без да могат да пишат и да четат, само за една година те успяват да се научат и да усвоят основите в граматиката. Нашето училище е основано въз основата на асоциацията на българите, не сме към посолството, нито към българската църква, въпреки че и те много ни помагат. Както знаете, българското просвещение е тръгнало с даскала и попа, и с кмета. Така че сме заедно и продължаваме просвещенското дело. Имаме подкрепа от всички. 

Възпитаничката на училището Моника Нунеш дарява своя картина

Трудността при нас е, че в Португалия нямаме български учители. Но започнахме с 10 ученици, а сега сме със 74. Имаме детска и предучилищна група. Децата родени тук, а някои от тях не знаят нито 1 българска дума. Имаме много деца от смесени семейства – португалско- български. Хубавото е, че учениците не се отказват. Аз много се гордея с учениците си и с всичко онова, което те правят. Има ученици, които говорят на пет-шест езика, а почти всички говорят на три езика – български, португалски и английски".

Децата от училището в Лисабон ни демонстрираха и какво са научили. Изпълниха ни песента "Де е България" по текст на Иван Вазов и музика на Панайот Пипков, в съпровод на цигулка - Велияна Йорданова, концертмайстор в Португалския държавен симфоничен оркестър. Рецитираха ни и стихове, а младият възпитаник на школото Николай Николов демонстрира уменията си на пианото. 

Повече от 30 години Велияна Йорданова е част от националната филхармония на Португалия. Тя редовно подкрепя инициативите на училището ни и на българската общност в Лисабон. "В началото винаги е трудно, не е лесно да се докажеш" – сподели Велияна пред Радио България: 

Велияна Йорданова

"Десетина българи сме в оркестъра и сме приети много добре. Нивото  на българското музикално образование е много добро или поне беше такова. И затова сме приети много добре, защото сме много добри. Иначе, животът тук е спокоен, климатът е приятен. Имаме доста общи черти с португалците и може би затова и за нас е лесно да живеем тук, не се чувстваме чужденци. И, макар почти цялото ми семейство да е тук, следя какво става и в България, интересувам се и непрекъснато съм в контакт. И мога да кажа, че напоследък не съм особено очарована от това, което виждам, че става в страната ни. Иначе, аз всяко лято съм в България, обичам си родината. На всички българи пожелавам да имат хубави мигов, да не се оставяме на злобата и да живеем спокойно, доколкото е възможно в този размирен свят. Да бъде мир!".

Преди началото на занятията в Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Лисабон разговаряхме и с две български семейства. Димитър Стоянов работи в Португалия от 22 години, а съпругата му Елка – от 18 години. Синът им е научил български още в семейна среда, но за да усъвършенства знанията и уменията си, посещава и неделното училище. 

Семейство Стоянови от Лисабон

"Много сме доволни от училището, децата имат разнообразни занятия, а в дните, в които не можем да присъстваме, имаме възможност за часове онлайн" – казва Димитър, а на въпроса ни защо избрахте детето ви да посещава и българско училище, отговаря категорично: "Защото сме българи, искаме децата ни да знаят нашия език."

Моника е една от порасналите възпитанички на българското неделно училище в Лисабон, на 15 години е. А нейни картини красят класната стая. Майката на Моника - Милена - е българка, а баща й Франциско - португалец. 

"Живея в Португалия от 22 години, имам 20-годишен брак с португалски гражданин. Моника се роди тук, в Португалия, но постоянно говорим с нея за България и всяка година ходим дотам. Бихме искали да продължи обучението си в България" – разказва ни Милена Нунеш.

В разговора си с нас Моника изпитва леко притеснение, защото все още не се чувства уверена в българския си език: "Все още ми е трудно да говоря на български. Но ходя на българско училище, защото съм българка. А и искам по-нататък да уча и да живея в България". 

Семейство Нунеш

Пожелаваме си един ден да се видим и да разговаряме със семейство Нунеш и в студиото на Радио България в София. Дотогава и таткото на Моника, може би, ще е успял да научи български. 

Паметникът на светите братя в двора на посолството ни в Лисабон

А учениците и техните преподаватели от Българското неделно училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Лисабон се готвят за патронния празник на своето школо, който всяка година се отбелязва по особено тържествен начин от цялата българска общност в Португалия, която по неофициални данни наброява около 15 000 души.   

Репортажът е реализиран в Лисабон, Португалия, по време на форум за преподаването на история и география в неделните ни училища зад граница, организиран от МОН, БНУ „Св. Св. Кирил и Методий“- Лисабон, под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова и със съдействието на Асоциацията на българските училища в чужбина и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Снимки: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44