Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банатските българи от Винга вдигнаха на крака публиката на роден фолклорен фестивал в Чикаго

Снимка: Елена Цанева

Продължава четиринайсетото издание на най-големия български фолклорен фестивал в Северна Америка – “Верея” в Чикаго, предаде кореспондентът на БНР в града Елена Цанева.

Започва най-мащабното българско събитие в Северна Америка – фестивалът “Верея”

На територията на Съединените щати и Канада в момента има най-малко 60 танцови състава, които играят български хора. Други 10-15, съставени от американци, пък разучават нашенските танци.

Фестивалът започна в четвъртък и включва съпътстващи събития като хоротеки, срещи, семинари, изложба на изделия от майстори на приложното изкуство и на картини на български художници.

Банатски българи от Винга са специалните гости на фолклорния фестивал “Винга” в Чикаго

Снощи концертът, подготвен от хореографа Стоян Михов, с танци от различните фолклорни области на България и вдъхновеното изпълнение на наследниците на банатските българи от Винга, Румъния, вдигнаха публиката на крака в Център “Малката България” край Чикаго.

Днес в надиграването се включват и всички останали състави.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: БНУ

Българското школо в Кеймбридж празнува десети рожден ден

На 11 и 12 май, с празничен спектакъл и международен образователен форум, Българското неделно училище "Св. Иван Рилски" в Кеймбридж отбелязва 10 години от своето основаване. Започнало дейност с едва десетина ученици, днес училището е с филиали в..

публикувано на 09.05.24 в 09:25
Българо-Американска асоциация в Невада

Българската асоциация в Невада със специални сертификати за признание от управата на Лас Вегас

Българската общественост в американския щат Невада получи признание за ангажираност и принос в културния обмен и представянето на българското културно наследство и традиции.  Сертификатите за признание, издадени от кабинета на..

публикувано на 07.05.24 в 17:08
Антоанета Цонева

Приемането на изцяло нов Закон за българите в чужбина е възможно в парламент с дългосрочен хоризонт

Законът за българите в чужбина не е променян повече от 20 години. Смята се, че извън страната живеят над милион и половина наши сънародници, макар през последните години да се наблюдава и тенденция за завръщане към България. По данни на Националния..

публикувано на 07.05.24 в 15:25