Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учители запознаха испански ученици с нашата азбука

Снимка: БНУ "В.Левски" - Сарагоса

Учителката от Българското неделно училище „Васил Лавски“ в испанския град Сарагоса Милена Омерова, заедно с още трима ментори - Янка Велева, Красимира Димова и Силвия Димитрова, запознаха испански деца с българската азбука. Инициативата идва от средното училище „Мария Молинер“ в Сарагоса, съобщиха за Радио България от образователното средище. 


Българските педагози показаха на около 120 испански деца българските букви и ги учиха да изписват имената си на български, както и да изговарят българските звукове. 


По-големите класове (5 и 6 клас) активно участваха в своеобразния уъркшоп, като освен да изговарят български думи, те бяха насърчени да намерят местоположението на България, както и да се включат успешно в други задачи, свързани с българския език и култура. Благодарение на предоставените материали учениците успяха да се справят и с трудната задача да напишат сами имената си на кирилица, усвоиха и най-често използваните при запознанство фрази - "Здравей", "Благодаря" и "Довиждане", информират ни от БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса.

Милена Омерова демонстрира българските букви

Успешен е бил и кръжокът, проведен с най-малките ученици в предучилищна възраст (5-6 години). Те също с голям интерес са повтаряли буквичките, а с помощ от екипа на българското училище са изписали своите имена и са ги оцветили. Научили са и чилата от едно до десет на български.

БНУ „Васил Левски“ в Сарагоса е създадено през 2009 година, а от 2014 година работи по програмата "Роден език и култура зад граница" на Министерството на образованието и науката. 

На фейсбук страницата на училището ще откриете и видеоклипове от занятията по български език в испанското училище. 
Снимки: БНУ "Васил Левски" - Сарагоса


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02