Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камелия Нейкова:

Българите в страни извън ЕС ще гласуват само за Народно събрание

Камелия Нейкова
Снимка: БГНЕС

Избирателите в държавите от ЕС ще могат да гласуват за кандидати и за българския, и за европейския парламент, докато тези извън Евросъюза ще избират единствено депутати за нашето Народно събрание и в избирателните секции ще има машини с електронна бюлетина, както и хартиени бюлетини само за НС, каза за БНР председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

На 9 юни т.г. българите ще избират едновременно свои представители в националния и в европейския парламент.

В секции в дипломатическите ни представителства и консулства в страни извън Европейския съюз ще може да се гласува за Народно събрание и за Европейски парламент, ако избирателят има към 9 март настоящ адрес в ЕС”, уточни Камелия Нейкова.

Откриваме секции в 60 държави за изборите 2 в 1

На вота 2 в 1 гражданите ще могат да избират между 22 партии и 11 коалиции.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българите в Северна Македония ще гласуват на евроизборите в Скопие и Битоля

На две места в Република Северна Македония – в посолството на България в Скопие и в Генералното консулство на страната в Битоля, българските граждани ще могат да гласуват на предстоящите избори за Европейски парламент на 9 юни. Общо 120 са..

публикувано на 21.05.24 в 08:42

Най-много избирателни секции ще има в Турция за вота на 9 юни

Централната избирателна комисия определи местата и броя на избирателните секции в държавите, в които ще се гласува на 9 юни т.г. за национален и за европейски парламент. Най-много избирателни секции ще има в Турция – 166. В Обединено кралство..

публикувано на 18.05.24 в 17:04

Традиционни пехливански борби в Голо бърдо, Албания

Село Големо Острени, намиращо се в историко-географската област Голо бърдо в Албания, в която живее голяма част от българското национално малцинство, и през тази година беше домакин на пролетния турнир по свободна борба. Турнирът се провежда винаги..

публикувано на 18.05.24 в 10:50