Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южната част на Швеция - огнище на българщината в страната

Снимка: FB / bgembassysthlm

През 2024 г. се отбелязват 110 години от установяването на дипломатическите отношения между Република България и Кралство. Важна област в двустранните отношения е сътрудничеството в сектора на научно-развойната и изследователската дейност, но фокус е поставен и върху разширяването на търговско-икономическите отношения между двете страни. Това стана ясно при посещението на българския посланик в Швеция Светлана Стойчева-Етрополски през април в град Лунд, съобщиха днес на Фейсбук страницата на посолството ни в северната страна.


Посланичката ни е провела срещи с кмета на града Матс Хелмфрид, с Ерик Ренстрьом, ректор на университета в Лунд, Томас Рундквист, директор по иновационното развитие към университета, Ричард Стенело, директор по международната дейност към университета, а така също с българската общност в Южна Швеция, включително с ръководството на настоятелството на Българската църковна община "Св. Богородица" - Малмьо.

В разговорите специално е подчертан приносът на българската общност за културното пространство в южната част на Швеция - едно от огнищата на българщината в страната, както и усилията на българите за задълбочаване на двустранните връзки между България и Швеция, и за съхраняване на българската културна идентичност.

По време на посещението на Светлана Стойчева-Етрополски се състоя еднодневен международен културен фестивал с участието на над 30 държави. Целта на форума бе страните да представят своята култура, туристически възможности, забележителности, храна, танци и др.

Със съдействието на посолството България бе представена с щанд, който акцентира на туристическите ни продукти и българска кухня. Брошури представиха родните културни, исторически и природни забележителности, национални традиции и обичаи. Посетителите на националния ни щанд бяха посрещани от българки в народни носии, и имаха възможност да опитат традиционни български ястия.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Българска памет" работи с децата в историческите диаспори

Над 7000 деца от българската историческа диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Северна Македония и Албания се превърнаха в своеобразни посланици на европейската идея в своите държави след семинарите на Фондация "Българска памет“. Това каза председателят на..

публикувано на 17.05.24 в 09:59

Наши дарители оборудваха компютърни зали в две албански училища с етнически българи 

Обединената гимназия в с. Шищавец и Средното училище в с. Борье, община Кукъс в Албания,  в които се обучават етнически българи, се сдобиха с два компютърни кабинета благодарение на дарение, направено от Сдружение "Захари Стоянов". Учениците получиха..

публикувано на 16.05.24 в 17:05

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16