Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неразказаните истории на българите" в Атина

7
Снимка: Център „Ив.Селимински“- Атина

Изложба "Неразказаните истории на българите"е подредена в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина, Гърция. Събитието е организирано от Културен център "Иван Селимински" и гръцкия център, в сътрудничество с Чикагския музей за архитектура и дизайн "Атенеум"Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design, Посолството на Република България, Българското министерство на образованието и науката и Атинския университет. Експозицията е част от проекта "Художествено пътешествие. Разкриване на българското творчество в Гърция и по света“, който Център "Иван Селимински" осъществява по програмата на МОН "Неразказаните истории на българите“.


Проектът представя богатството на българското художествено наследство в Гърция и дава възможност българското изкуство да бъде видяно през очите на европейския зрител.

В настоящата изложба в Атина са включени произведения на художника Стоян Донев, в чиито картини намират отражение гръцката природа, маршрути и мечти, на скулптора Христина Келиди-Донева, която създава неповторима триизмерна "поезия" от метал, пластмаса, керамика, стъкло и дърво, на световно признатия илюстратор Светлин Василев и на художника Мартин Кръстев.

Изложбата беше официално открита от посланика на Република България в Гърция Валентин Порязов, председателя на Център "Селимински" Мая Лунголова и Генчо Банев – преподавател по българистика в Департамента по руска филология и славистика на Атинския университет и посланик на програмата "Неразказаните истории на българите" за Гърция.

Сред присъстващите бяха също Татяна Мухлова – съветник по политически и културни въпроси и образование в българското посолство в гръцката столица, Мими Ничева, председател Културно-просветно дружество "Будители" и училищен ръководител на БНУ " Св. св. Кирил и Методий”. Гости на откриването бяха и председателят на Гръцко-българското сдружение за култура "Паисий Хилендарски” Жулиета Джунова, Пламен Симеонов, представител на БНУ "Паисий Хилендарски”, педагогическият състав на НУ "Васил Левски“, студенти по българистика в Департамента по руска филология и славистика на Атинския университет и много приятели на българската култура и изкуство.

Самите автори приветстваха лично гостите и споделиха развълнувани радостта си от срещата с българската и гръцка публика – сподели за Радио България г-жа Мая Лунголова от Център "Иван Селимински".

Стоян и Христина Доневи отбелязаха, че творците говорят чрез своите произведения и се вдъхновяват от преживяното и срещите, които претворят в изкуство. Светлин Василев изрази вълнението си от срещата със свои колеги – българи, творци в Гърция, и с българската публика, която след доста години се запознава с изкуството му. Десетки негови книги са издавани в Гърция и по света. Творчеството му отдавна е минало пределите на България, но илюстраторът подчерта, че смята за важно българите да пазят своята култура и език, където и да се намират и творят.

Събитието постави и едно ново начало за Културния център "Иван Селимински“ в ролята му на издател. Присъстващите имаха възможност да видят първата издадена от Центъра книга-каталог "Петима български разказвачи на образи“, в която творчеството на известни в Гърция български творци е "разказано" чрез техни произведения и споделени истории, в контекста на културната дейност на българите в страната.

Изложбата "Неразказаните истории на българите" в Атина може да бъде разгледана до 2 юни от сряда до неделя между 12:00–19:00 часа.

Снимки: Център "Ив.Селимински"- Атина


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отличиха Иван Николов от Босилеград с най-високия български орден

България е основният двигател на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, защото си даваме сметка колко важна е тази интеграция за сигурността, стабилността и устойчивото икономическо развитие на региона, но твърдо стоим на принципа..

публикувано на 03.06.24 в 11:57
Гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния парк „Белу

Призив за реставриране на гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ

Гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния парк "Белу" в Букурещ бе отворена за посещение на 2 юни по инициатива на българското посолство и по повод 200-годишнината от рождението на по-малкия от двамата братя – Христо..

публикувано на 03.06.24 в 11:32

"Мечти между думите" – първо арт представяне на Енджи Туфа в Тирана

Изкуството винаги е съществувало като форма на изразяване, чрез която можем да разкрием вътрешния си свят. Това направи и артистът от български произход Енджи Туфа, която изрази себе си, детството и произхода си чрез изложбата "Мечт и между думи..

публикувано на 02.06.24 в 22:07