Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съкровищата на България "грейнаха" в предаването на Бетани Хюз навръх 24 май (ВИДЕО)

Бетани Хюз
Снимка: x.com/bettanyhughes

Емблематичният археолог и пътешественик проф. Бетани Хюз се отправя на вълнуващо пътешествие из България в новия епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", който бе излъчен на празничния 24 май по канал Viasat History. Епизодът беше очакван с нетърпение от българската публика. 

В предаването, заснето през миналата година, Бетани пътува из страната ни и посещава някои от най-знаковите места, свързани с хилядолетната ни история. Златното съкровище от Варна изумява с майсторската си изработка, а в Долината на тракийските царе британският историк се наслаждава на изключително живи стенописи в гробница на 2300 години. В Музея на Казанлък тя представя изумителни тракийски находки, а в Епископската базилика в Пловдив се удивлява на мозайки от IV-VI век. Специално внимание в епизода е отредено на античния Хераклея Синтика, където проф. Хюз открива следи от базилика и древно светилище на богинята Немезида.

Проф. Бетани Хюз в Созопол

В телевизионното пътешествие, британският историк ни отвежда от емблематичния Рилски манастир основан през X век и включен в списъка за културно наследство на ЮНЕСКО, до село Рибново в Родопите, където ставаме свидетели на уникалния обичай "лепене на гелината". В Странджа планина пък проф. Хюз представя нестинарството – ритуал, изпълнен с мистика и красота.

Британският историк и водещ завършва пътуването си пред паметника на Бузлуджа, представяйки го като комунистическа реликва и символ на сблъсъка на болката от припомнянето на миналото и опасността от забравянето на уроците му.

Вижте целия вълнуващ епизод на "Съкровища с Бетани Хюз", посветен на България тук: 

Вижте още :

Снимки: x.com/bettanyhughes, Община Созопол

Съставил: Венета Николова





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Атина ще покажат "Неразказаните истории на българите"

Изложба "Неразказаните истории на българите" ще бъде открита на 17 май, петък, от 18:30 часа в Европейския център за архитектурно изкуство, дизайн и урбанистика в Атина. Експозицията ще бъде представена от Център "Иван Селимински", Европейския..

публикувано на 12.05.24 в 07:15

Майски празнични четения организират българи в Сиатъл

Реална среща поставя началото на виртуалния Литературен фестивал "Майски празнични четения", който от 2020 година насам организира Обществото за поезия и литературна проза "Глаголницата" при Българския център за култура и наследство в Сиатъл...

публикувано на 11.05.24 в 08:10
Мария Бакалова (в средата) и Кейт Бланшет (втората отляво) са сред новите членове на Европейската филмова академия

17 българи попълниха състава на Европейската филмова академия

Европейската филмова академия (ЕФА) прие като членове нови 709 кино професионалисти. Сред тях са актьорите Мария Бакалова и Бойко Кръстанов и още 15 български кинодейци. Членството им в ЕФА означава, че те имат правото да гласуват за Европейските..

публикувано на 10.05.24 в 14:29