Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското неделно училище в Одрин има нужда от повече класни стаи

Бахтъшен Мутлу: Българският език е много модерен в Одрин

16
Снимка: БТА

Българското неделно училище в Одрин започва просветната си дейност през 2017 г. с курс по български език за деца от общността на сънародниците ни. Две години по-късно, по инициатива на Генералното консулство на България, прераства в неделно училище, а през настоящата 2023/2024 учебна година учениците са вече 62-ма. За децата от други градове като Люлебургаз, Бурса, Черкезкьой, Текирдаг, Авджълар и Артвин е организирана отделна паралелка, която се обучава дистанционно във виртуална класна стая. Помещенията, в които децата учат са предоставени безвъзмездно от българския изселник Сезан Ермак, собственик на сградата. 


Разбира се, българската държава отпуска необходимите средства за училището, както и за фолклорните танцови ансамбли и читалището в града.  Един от основателите на просветното средище в Одрин е отец Александър Чъкърък, духовен наставник на българската православна общност в енорията и дългогодишен свещенослужител в черквата "Св. Георги Победоносец".

След внезапната кончина на отец Чъкърък през 2023 г., българското училище вече носи неговото име, в знак на признание към всеотдайното му служение за вярата и българщината. Разнообразните извънкласни дейности, сред които български народни танци, часове по изобразително и приложно изкуство и др. привличат не само български, но и турски деца.


В учебния план са застъпени основно занятия по български език и литература, както и изучаване на българската история и култура. Всички учебници и помагала са осигурени от българската страна чрез Генералното ни консулство в Одрин и са безплатни. "Каквото имаме нужда винаги ни помагат – казва  училищният ръководител г-жа Бахтъшен Мутлу. – В министерството на образованието има специалист, който отговаря за нас и винаги сме в много тясна връзка с тях. Всичко осигурява българската държава", подчертава г-жа Мутлу пред репортерите на БНР – от Радио България и БНР-Кърджали:

Бахтъшен Мутлу (вляво) с възпитаници на училището
"Българският език е много модерен в Одрин. Това мога да го кажа със 100% сигурност. Има деца на местни турци, които желаят да учат български език и в момента са в първи клас. Имаме и в подготвителната група. Много са желаещите, но нямаме толкова пространство и не може да поемем всички, за съжаление." 

Този въпрос е обсъждан с Генералното консулство на България и се търси решение. По думите на генералния консул Борислав Димитров, мисли се върху вариант за наемането на нови помещения за следващата учебна година:

"Общо взето бройката им расте през годините. Забавляват се. Правят мартенички, учат се да четат. Като всеки един чужд език, за тях е един прозорец към света. Повечето деца са от семейства на изселници или от смесени бракове, има и само от турски семейства, които имат желание да учат български език. Отделно, в сграда, предоставена от Общината, директорката води и курс за по-възрастни хора, които имат желание да изучават български."


А за нарастващия брой ученици са необходими и учители:

"Тук е трудно да намерите учители – казва Бахтъшен Мутлу. – Трябва да знаете турски и български, изискванията на Министерството на образованието са много тежки. Учителят трябва да е завършил в България начална педагогика или педагогика, да знае и турски, защото децата са турскоговорящи и през седмицата продължават да учат в турските училища. Само в събота идват тук да учат български език. Затова учителят или учителката непременно трябва да знае турски език, за да можем да ги задържим."


Самата Бахтъшен Мутлу е родена в България, а през 1989г., заедно с други свои сънародници се изселва в Турция. Любовта към българския език обаче ѝ остава завинаги и я отвежда в българското неделно училище в Одрин. Преподава на децата в подготвителната група и едновременно с това ръководи и учебната дейност.

Всяка година в неделното училище се организират и тържества по повод национални и християнски празници като 3 март, 24 май, Рождество Христово, Цветница и Великден.

Снимки: БТА, Българско неделно училище "Отец Александър Чакърък" в Одрин




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05

Проекти на българите в Молдова ще бъдат подпомогнати финансово от България

Министерство на външните работи на България чрез посолството на страната ни в Молдова обяви процедура за приемане и подбор на предложения за проекти, които ще бъдат изпълнявани с безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма за подкрепа..

публикувано на 11.06.24 в 15:21