Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското неделно училище в Одрин има нужда от повече класни стаи

Бахтъшен Мутлу: Българският език е много модерен в Одрин

16
Снимка: БТА

Българското неделно училище в Одрин започва просветната си дейност през 2017 г. с курс по български език за деца от общността на сънародниците ни. Две години по-късно, по инициатива на Генералното консулство на България, прераства в неделно училище, а през настоящата 2023/2024 учебна година учениците са вече 62-ма. За децата от други градове като Люлебургаз, Бурса, Черкезкьой, Текирдаг, Авджълар и Артвин е организирана отделна паралелка, която се обучава дистанционно във виртуална класна стая. Помещенията, в които децата учат са предоставени безвъзмездно от българския изселник Сезан Ермак, собственик на сградата. 


Разбира се, българската държава отпуска необходимите средства за училището, както и за фолклорните танцови ансамбли и читалището в града.  Един от основателите на просветното средище в Одрин е отец Александър Чъкърък, духовен наставник на българската православна общност в енорията и дългогодишен свещенослужител в черквата "Св. Георги Победоносец".

След внезапната кончина на отец Чъкърък през 2023 г., българското училище вече носи неговото име, в знак на признание към всеотдайното му служение за вярата и българщината. Разнообразните извънкласни дейности, сред които български народни танци, часове по изобразително и приложно изкуство и др. привличат не само български, но и турски деца.


В учебния план са застъпени основно занятия по български език и литература, както и изучаване на българската история и култура. Всички учебници и помагала са осигурени от българската страна чрез Генералното ни консулство в Одрин и са безплатни. "Каквото имаме нужда винаги ни помагат – казва  училищният ръководител г-жа Бахтъшен Мутлу. – В министерството на образованието има специалист, който отговаря за нас и винаги сме в много тясна връзка с тях. Всичко осигурява българската държава", подчертава г-жа Мутлу пред репортерите на БНР – от Радио България и БНР-Кърджали:

Бахтъшен Мутлу (вляво) с възпитаници на училището
"Българският език е много модерен в Одрин. Това мога да го кажа със 100% сигурност. Има деца на местни турци, които желаят да учат български език и в момента са в първи клас. Имаме и в подготвителната група. Много са желаещите, но нямаме толкова пространство и не може да поемем всички, за съжаление." 

Този въпрос е обсъждан с Генералното консулство на България и се търси решение. По думите на генералния консул Борислав Димитров, мисли се върху вариант за наемането на нови помещения за следващата учебна година:

"Общо взето бройката им расте през годините. Забавляват се. Правят мартенички, учат се да четат. Като всеки един чужд език, за тях е един прозорец към света. Повечето деца са от семейства на изселници или от смесени бракове, има и само от турски семейства, които имат желание да учат български език. Отделно, в сграда, предоставена от Общината, директорката води и курс за по-възрастни хора, които имат желание да изучават български."


А за нарастващия брой ученици са необходими и учители:

"Тук е трудно да намерите учители – казва Бахтъшен Мутлу. – Трябва да знаете турски и български, изискванията на Министерството на образованието са много тежки. Учителят трябва да е завършил в България начална педагогика или педагогика, да знае и турски, защото децата са турскоговорящи и през седмицата продължават да учат в турските училища. Само в събота идват тук да учат български език. Затова учителят или учителката непременно трябва да знае турски език, за да можем да ги задържим."


Самата Бахтъшен Мутлу е родена в България, а през 1989г., заедно с други свои сънародници се изселва в Турция. Любовта към българския език обаче ѝ остава завинаги и я отвежда в българското неделно училище в Одрин. Преподава на децата в подготвителната група и едновременно с това ръководи и учебната дейност.

Всяка година в неделното училище се организират и тържества по повод национални и християнски празници като 3 март, 24 май, Рождество Христово, Цветница и Великден.

Снимки: БТА, Българско неделно училище "Отец Александър Чакърък" в Одрин




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българи от Милано представят за първи път родината на фестивала "Il mondo in casa"

За първи път България ще бъде представена на международния фестивал "Il mondo in casa", или "Светът у дома", в Милано. Форумът се провежда за осма поредна година, като основната му цел е да постигне опознаване и диалог между различните общности на..

публикувано на 06.06.24 в 15:30

Ръководството на район Тараклия проведе срещи в София

Президентът Румен Радев се срещна на "Дондуков" 2 с председателя на район Тараклия в Молдова Лазар Дерменжи и началника на Службата за външни отношения на района Степан Карамалак. Те обсъдиха взаимодействието на българската общност в Молдова с..

публикувано на 05.06.24 в 11:35
Светослав Иванов

Търси се решение на проблемите пред българските неделни училища в Украйна

Среща с председатели на български обществени организации бе организирана от Генералното консулство на България в Одеса. На форума бяха разгледани проблемите пред неделните училища в Украйна, които работят по националната програма "Роден език и..

публикувано на 05.06.24 в 09:35