Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С българските букви и култура по света (СНИМКИ)

24
Снимка: БУ „Роден Край” в Ню Джърси

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е сред най-слънчевите в българския празничен календар. И не само защото 24 май е в разгара на пролетта, а защото традицията да честваме българската духовност дава криле на всеки, в чиито вени тече българска кръв. Буквите, цветята, приповдигнатото настроение, празничната глъч и вечната "Върви народе възродени" са неизменна част от спомените ни от детството, които надграждаме през целия си живот.

Няма българско училище в страната и по света, в която в навечерието на празника да не се рисуват картини с ликовете на Солунските братя, да не се изписват с благоговение буквите от създадената от Кирил глаголица, а също и тези от днешната българска азбука – кирилицата, на която пишат повече от 250 млн. души в 23 държави по света.




И понеже тази година празникът на буквите ни е в петък, някои от сънародниците ни по света го отпразнуваха в аванс – в удобни за тях почивни дни.

На 19-ти май ученици от всички класове на БУ "Роден Край" в Ню Джърси се включиха в училищната програма по повод 24 май с богат избор от стихотворения и песни. Химнът на българската просвета "Върви народе възродени" беше тържествено изпълнен от училищния бенд и хор, съобщиха от школото и споделиха в социалните мрежи моменти от празника, заедно с пожелание: "Напред! Науката е слънце, което във душите грей!" Честит празник! Нека жаждата Ви за знания никога не утихва!




Сънародниците ни в германския град Папенбург организираха шествие с българската азбука на 19 май. Събитието беше организирано от Българо-германското дружество "Огнище", а специални гости бяха членове на Клуба на българските жени и семейства в Хамбург. "Папенбург е център на немското корабостроене и има много българи – близо 3000", разказа ни Емилия Юкер, председател на клуба от Хамбург. С много гордост тя сподели, че шествието през града е било предвождано от рисуваната от нея картина с ликовете на светите братя Кирил и Методий. Освен това е прозвучал и написания от нея Химн на българската култура по света.



Емилия Юкер

Председателката на дружество "Огнище" Събина Христова сподели във фейсбук тези снимки от празника и една новина, свързана с присъствието на българска литература в местната библиотека:

"В пълния със слово, спорт, радост, песен и танц ежегоден празничен ден, посветен на делото на съпокровителите на Европа, светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, проведен за трета поредна година в Папенбург под мотото "Обединяват ни азбука, език и/ или вяра” беше подкрепена идеята на домакина на събитието Немско- Българско Сдружение "Огнище" в градската библиотека да има филиал на българска, руска, сръбска, чешка и полска класическа и детска литература в оригинал и превод на немски език. "Zuhause bei den Machern" означава качество и стандарт на живот, които се постигат чрез образованието на хората, тяхната култура, добрите условия за развитие на икономиката, туризъм и спорт."

Събина Христова (вляво)


На 21 май учители и ученици от Българското училище за роден език в Унгария положиха венец пред паметника на Кирил и Методий до Залавар и участваха в празничната програма, посветена на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност – научихме от фейсбук страницата на школото.



Множество събития в Рим изпълниха програмата на официалната българска делегация, която проведе традиционната си аудиенция при Главата на Римокатолическата църква във Ватикана.
"Честванията тази година са свързани със 100-годишнината от първото официално поклонение и служба в чест на светите братя върху гроба на Св. Константин Кирил философ и неговите мощи в римската базилика "Сан Клементе", както и 5 години от посещението на папа Франциск в България", съобщи за Радио България отец Иван, който води службите в българската църква там. 

Специален акцент бе откриването на изложбата "Атон в рисунки и фотографии" в Папския латерански университет.




Празнична вечер по повод 24 май се състоя в Българското посолство в Рим. На приема, даден от посланика ни в Италия Н.Пр. Тодор Стоянов сънародници, които живеят и работят във Вечния град се срещнаха с президента Румен Радев, а също и с популярния певец Любо Киров. Кадри от това събитие споделиха приятелите на Радио България Моли Георгиева, директор на неделното училище  "АзБуки" в Рим и Колеферо и Виктор Борисов от фолклорния състав на сънародниците ни в Рим.




Специално за Радио България Виктор, който от 17 години работи в Рим, сподели емоциите си от събитието:

Виктор Борисов
"Българското посолство е като дом за всеки българин, още повече на такъв светъл празник! 24-ти май се е чествал винаги много тържествено и подобаващо, както и тази година с посещението на президента Румен Радев и съпругата му! Изживяването е изключително вълнуващо, още повече, че той отдели внимание и на нашата Фолклорна група ”Роза Дамасцена” с ръководител Милена Евгениева. Неговото послание към нас бе, да продължаваме да пазим българския дух извън страната и да го предаваме и на по-младите! Благодари ни за това, което правим и пожела да го запечата в снимки! Живеем и работим далеч от страната си, но я носим в сърцата и съзнанието. Щастливи сме от това, че можем да го покажем и на тук живеещите!"

Президентът Румен Радев с фолклорната група „Роза Дамасцена”
Честит празник скъпи сънародници! Нека 24 май продължава да изпълва сърцата ни с гордост, смисъл и надежда!

Вижте още:

Снимки: Весела Кръстева, БУ „Роден Край” в Ню Джърси, Българско училище за роден език в Унгария, Facebook / Sabina.Hristova, Facebook / Моли Георгиева, Facebook / Виктор Борисов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54