Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Будапеща се открива Българският културно-образователен център

Снимка: Българско републиканско самоуправление

Българският културо-образователен център в Будапеща се открива след мащабно строителство, продължило две години. "На 25 май ще бъде осъществена една много голяма наша мечта, на българите в Унгария. Срещу църквата, в общия наш църковен двор, ще бъде официално открит Българският културно-образователен център в Унгария. Така се оформя една малка България в сърцето на Будапеща", съобщава пред БТА д-р Данчо Мусев, българин от Унгария, председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария.

Снимка: Българско републиканско самоуправление
Българите в Унгария, обединени в различни дружества, излизат с единна листа на изборите за национални самоуправления на малцинствата. Това е така вече 15 години. А на 9 юни тази година, когато в Унгария гласуват на избори за Европейски парламент и за местни органи на властта, унгарците от националните малцинства ще гласуват и за представители на самоуправленията, информира още Данчо Мусев. 
По закон, от 1995 г. на малцинствата се осигуряват права, които са залегнали и в Конституцията на Унгария. В страната има 13 официално признати малцинства. Хората с български корени в Унгария са около 6000, за изборите са се регистрирали около 2000 души. Българите имат свой културен дом тип читалище в Будапеща още от 1957 г. Преди това основаното през 1914 г. Дружеството на българите в Унгария издига и българска църква през 1931 г. Всичко това е станало с даренията на български градинарски семейства, припомня д-р Мусев.

Вижте процеса по изграждането на Българския културно-образователен център: 


На 25 май от 15:00 часа, местно време, в Будапеща нашите сънародници отбелязват тържествено и Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В традиционния гала концерт участие ще вземат деца от Българската детска градина, Българското училище за роден език, танцовите състави "Росица", "Биляна" и "Янтра", групата за автентичен фолклор „Зорница“. Ще има и хоротека с оркестър "Славия", информират от Българското републиканско самоуплавление в Будапеща.  

Снимки: Българско републиканско самоуправление


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29
Силвия Базиле

Антисистемният вот от чужбина и как 18-годишната Силвия гласува за първи път

Драматично ниската избирателна активност и прибягването до протестен вот е тенденция, която се задълбочава и сред българите зад граници, твърдят социолози. Съдейки от последните няколко предсрочни избори, профилът на нашенския избирател зад граници..

публикувано на 13.06.24 в 10:05

Проекти на българите в Молдова ще бъдат подпомогнати финансово от България

Министерство на външните работи на България чрез посолството на страната ни в Молдова обяви процедура за приемане и подбор на предложения за проекти, които ще бъдат изпълнявани с безвъзмездна финансова помощ в рамките на Програма за подкрепа..

публикувано на 11.06.24 в 15:21