Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище “Никола Вапцаров” в Никозия празнува десетата си годишнина

Снимка: Бранислава Бобанац

Най-голямото българско училище в Кипър – “Никола Вапцаров” в Никозия, отбелязва днес с празничен концерт десетата си годишнина и Деня на светите братя Кирил и Методий, предаде кореспондентът на БНР Бранислава Бобанац. Събитието под надслов “Предаваме завета на първоучителите” е част от Дните на българската култура, организирани от Съюза на българите в Кипър.

Започват Дните на българската култура в Кипър

Водещи на програмата, посветена на България, буквите и книжовността, ще бъдат настоящите абитуриенти. Учениците от всички класове ще представят изучавани през годината произведения на българската литература, ще рецитират и ще изпълнят песни. Най-вълнуваща обаче ще бъде изявата на първокласниците, които със стихчета ще обявят: ”Ние вече сме грамотни”.

С връчването на свидетелства за успешно завършената учебна година ще бъде сложен тържествен финал. Първокласниците и абитуриерните ще получат своя документ от българския посланик в Кипър Недялчо Данчев.

В страната има общо десет български съботно-неделни училища. В “Никола Вапцаров” се обучават 195 ученици.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

с. Големо Острени, Албания

Над 7 хиляди са българите в Албания

Българското население в Албания е 7057 души - 3691 мъже и 3366 жени. Това става ясно от съобщение на Националния статистически институт INSTAT, цитирано от БГНЕС. Това поставя българската общност на трето място по многобройност в Албания..

публикувано на 28.06.24 в 17:16

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация..

публикувано на 26.06.24 в 13:36

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20