Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Стоичков бе гост на среща на българите в Румъния

Снимка: БТА

В Румъния се проведе петата среща на българите в страната. Събитието бе организирано в комплекса “Smarald Forest Events”, на 30 км. от Букурещ по повод 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност и Деня на българския език в Румъния. Сред специалните гости поканени от българското посолство и Съюза на банатските българи в Румъния бе и футболната легенда Христо Стоичков.

"Трябва да се гордеем, че сме българи. Тук в Румъния има всички условия за това", каза българският посланик Радко Влайков, предава БТА. Дипломатът допълни, че го казва с известна степен на тревога, грижа и съжаление за българите, които са в Северна Македония и Западните покрайнини, визирайки Босилеград и Цариброд. По думите му, там българите имат трудности със запазването на своята идентичност. "Българите в Румъния трябва да осъзнаят колко много прави румънската държава и съответно българската за съхраняването на българската идентичност", подчерта посланик Влайков. 

“Гордея се, че съм почетен гражданин на Стар Бешенов. Винаги съм носил българското извън нашата страна. То е нещо свято, защото по-големи посланици извън пределите на България от всички Вас няма“, обърна се Стоичков към българите в Румъния. Той благодари на учителите и им пожела да преподават така българския език, че децата да знаят своите корени. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния парк „Белу

Призив за реставриране на гробницата на Евлоги и Христо Георгиеви в Букурещ

Гробницата мавзолей на братята Евлоги и Христо Георгиеви в гробищния парк "Белу" в Букурещ бе отворена за посещение на 2 юни по инициатива на българското посолство и по повод 200-годишнината от рождението на по-малкия от двамата братя – Христо..

публикувано на 03.06.24 в 11:32

"Мечти между думите" – първо арт представяне на Енджи Туфа в Тирана

Изкуството винаги е съществувало като форма на изразяване, чрез която можем да разкрием вътрешния си свят. Това направи и артистът от български произход Енджи Туфа, която изрази себе си, детството и произхода си чрез изложбата "Мечт и между думи..

публикувано на 02.06.24 в 22:07
Училище

Когато и ученици, и учители са в час!

Преди повече от 75 години възниква нуждата децата на българските градинари в Словакия да се обучават, но някъде, където в едно с останалите науки, да успеят на бащиния си език да научат историята и културата на народа си. Така българи от Нитра,..

публикувано на 02.06.24 в 08:28