Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета от Сарагоса разказаха във филм историята на родната ни азбука

Снимка: стопкадър

Как са се появили буквите, които са ни направили народ и са ни дали силата да устоим на историческите бури от Средновековието и османското иго до днес? Отговор на този въпрос потърсиха седмината ученици от пети клас на Българското неделно училище "Васил Левски" в испанския град Сарагоса. Заедно със своята преподавателка в школото – Ива Сахлийска, те създават кратък филм по темата, озаглавен "Историята на буквите".

"Това е малко филмче, в което разказваме историята на буквите. Обясняваме, че преди писмеността хората си предавали чрез думички и песни нещата, които са знаели, а по-късно, с натрупване на знанията се появява нуждата от писменост – обяснява Сахлийска пред Радио България. – После достигаме до идеята за създаването на глаголицата, кой е авторът на глаголицата, а след това как Княз Борис спасява българските букви. Опитала съм се да внеса един приказен елемент в историята. Филмът е 11-12 минути. После с моите ученици разказваме изказваме предположението, че може би Климент Охридски е преработил глаголицата и ѝ е дал името кирилица, като почит към своите учители Кирил и Методий."

Премиерата на филмчето на българчетата от Сарагоса се състоя в последния учебен ден на училището за тази година, когато със специално тържество децата отбелязаха и 24 май – Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Вие, приятелите на Радио България, също имате възможност да си припомните историята на българската писменост, като изгледате видеофайла, изпратен ни специално от г-жа Ива Сахлийска:


Вижте още:

Видео: БНУ "В. Левски"- Сарагоса

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15
Мариус Куркински във Виена

Мариус Куркински гостува на сънародниците ни във Виена и Мюнхен

С моноспектакъла "Нашенец" Мариус Куркински гостува днес на българите в австрийската столица. "Вече съм във Виена и очаквам всички българи на “Нашенец”, а на 15.06 в Мюнхен!" – написа актьорът във фейсбук профила си. След..

публикувано на 14.06.24 в 16:29