Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие: Къщата на Димитър Талев не е паметник на културата

Снимка: БТА

Родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп не е част от защитеното културно наследство, гласи официалната позиция на Министерството на културата на Северна Македония. Изявлението идва ден след като българското правителството възложи на министъра на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността за закупуване на сградата.

Пред местното издание “Слободен печат” от ведомството в Скопие твърдят, че нямат отношение по въпросите, свързани с покупко-продажбата на дома на Димитър Талев. “Ако получим писмо за къщата, ще дадем подходящ отговор”, се казва още в позицията на министерството.

Според македонските медии един от собствениците на имота не желае да продаде своя дял на българската държава. Заради обилните дъждове през изминалия месец част от родната къща на писателя се срути.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Регистрирани за изборите са 28 партии и 11 коалиции

За предстоящите предсрочни избори на 27 октомври 28 партии и 11 коалиции подадоха документи за участие. Предизборната кампания за седмите, в рамките на 4 години, парламентарни избори започва на 27 септември. ЦИК регистрира всички партии и..

публикувано на 12.09.24 в 10:31

Съдът допусна до изборите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" (едната от двете фракции на ДПС) за участие в парламентарните избори на 27..

обновено на 11.09.24 в 17:22
Джевдет Чакъров

ДПС с лидер Ахмед Доган подаде документи за самостоятелно участие в изборите

След като от ЦИК отказаха регистрацията на двете фракции на ДПС с коалиции от ДПС с лидер Ахмед Доган и председател Джевдет Чакъров внесоха документи за самостоятелно участие на предстоящите парламентарни избори. От офиса на ДПС с лидер Ахмед..

публикувано на 09.09.24 в 17:10