Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Йончева спечели приза “Музикант на годината 2023”

Снимка: Личен архив

Световноизвестната оперна певица Соня Йончева беше избрана за “Музикант на годината 2023” в националната анкета на предаването за класическа музика “Алегро виваче” на програма “Хоризонт” на Българското национално радио. Тя не успя да пристигне за церемонията в Първо студио на медията, за да получи наградата си, но във видеообръщение благодари на сулшателите за оказаната чест.

Приемам тази награда като висока оценка и сериозна отговорност, защото е наш дълг като обществени личности да бъдем пример и вдъхновение за бъдещите поколения, за да имат те потребност от изкуство и да търсят необятните възможности, които то разкрива. БНР е неизменна част от тази кауза години наред”, заяви оперната прима, пожелавайки гласът от ефира на националното радио винаги да бъде на честотите на културата.

Соня Йончева – българският оперен глас от световните сцени

Соня Йончева напуска България 19-годишна, за да учи оперно пеене в Женева. Звездата й изгрява през 2010 г., когато печели конкурса “Опералия” на Пласидо Доминго. Днес оперна дива пее на най-престижните сцени в целия свят, критиците и почитателите й я засипват със суперлативи, а гласът й е сравняван с този на Мария Калас.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ерсин Мустафов от JEREMY? със самостоятелен проект – "Не може вечно да вали"

Сякаш в тон с дъждовната пролет навън, Ерсин Мустафов ни отправя ведрото послание "Не може вечно да вали" с едноименната си песен. Тъй като досега го познаваме като фронтмен на JEREMY?, с интерес посрещаме първия му самостоятелен проект –..

публикувано на 03.06.24 в 10:15

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15