Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мечти между думите" – първо арт представяне на Енджи Туфа в Тирана

Артистът от български произход разкрива своя вътрешен свят

Снимка: Facebook/ Parking Art Gallery

Изкуството винаги е съществувало като форма на изразяване, чрез която можем да разкрием вътрешния си свят. Това направи и артистът от български произход Енджи Туфа, която изрази себе си, детството и произхода си чрез изложбата "Мечти между думите". Тази изложба в "Parking Art Gallery" в Тирана, която възвръща игрите от детството предизвика голям интерес сред хората. Енджи споделя, че още от дете е изпитвала любопитство за българските си корени и е искала да знае повече за тях, особено поради факта, че семейството й винаги е говорило на български език в ежедневнието си.


"Това е първото артистично представяне на моето изкуство. С тази изложба публиката се запознава с мен, с моя произход и с мечтата, която искам да предам на публиката. За мен представянето е половината работа, затова исках тези произведения на изкуството да не бъдат само израз на произхода ми, представен по обикновен начин, но и да пресъздадат една мистична атмосфера, която да бъде запомнена от публиката и да вдъхнови хората", казва Енджи. 


Талантливото младо момиче е не само артист, но и фотограф, който живее и работи в Тирана. В ранни години понякога не е лесно да разбереш кой си. Човекът сякаш вечно търси отговори на житейските въпроси, но дали Енджи е успяла да открие себе си?: "Винаги съм в търсене на себе си и моето изкуство пътува с това чувство. Моята артистична цел е не само да предам красотата и мистичността по най-специалния възможен начин, но и да провокирам въпроси в публиката", казва артисът.

Интересната изложба е част от дейностите, които Комитетът за националните малцинства в Република Албания организира за популяризиране на изкуството и културните ценности на националните малцинства в страната. 


Кураторът Сеад Казанджиу и представителят на българите в Комитета на националните малцинства Милена Селими, благодарение на своята  упорита работа, направиха възможно реализирането на изложбата, която беше много добре приета от любителите на изкуството. Сред многобройните посетители, заинтригувани от изложбата, бяха и учениците от Художествената гимназия "Йордан Мися" в Тирана, както и ученици от училището "Хари Фулц", които имаха възможността да си поговорят с Енджи Туфа и със Сеад Казанджиу за да се запознаят повече с идеите и концепцията на изложбата.


Изложбата се състои от четири творби, видеото „Мечти между думите 2024, от което произтича и самото заглавие на изложбата, Инсталация с кукли 2024, портретна снимка на Енджи във вана с вода и акварелни рисунки. Един импровизиран светещ облак придава магически дух на изложбата, осветявайки произведенията и въвличайки ни в друго измерение. На влизане посетителите са посрещнати от легло, украсено с кукли, висящи от тавана, спускащи се като звезди. "Всяка от куклите служи като мълчалив свидетел на нощните размишления на момичето, представлява откъс от желанието й да разбере неуловимите нюанси на езика на предците иСъщо така показва желанието на едно момиче, което се връща към спомените от детството като призив за укрепване на своята езикова и културна идентичност", пише кураторът Сеад Казанджиу.


В центъра на изложбата е видеото "Мечти между думите 2024", в което самата художничка се появява като кукла, заобиколена от други кукли, която се опитва да общува с тях на български език като възможност да достигне по-близо до корените си. Енджи се потапя в свят, в който езикът надхвърля бариерите и в който думите текат без усилие.

"Чрез това завладяващо преживяване посетителите са поканени да размишляват върху силата на езика за укрепване на идентичността и насърчаване на връзките през границите, физически, умствени и културни“, споделя Казанджиу. Изложбата „Мечти между думите” ще остане отворена до 15 юни за всички любители на изкуството.

Снимки: Facebook/ Parking Art Gallery



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Аня Терзивец

На загинали в Украйна българи посвещава проект Аня Терзивец

Много етнически българи се сражават на фронта в Украйна. За съжаление вече има доста загинали. Това каза пред агенция "Фокус" Аня Терзивец – водеща на предаването "Гласът на българите" по обществената телевизия в град Одеса, шеф редактор на редакцията по..

публикувано на 23.06.24 в 11:52

Торе дел Бурго - малката България в испанска Гуадалахара

Торе дел Бурго e селото в Испания, в което живеят най-много чужденци. От всеки 10 души 9 са чужденци, най-голяма част от тях - българи. Поради тази причина почти на шега наричат селото с около 600 жители, намиращо се на около 100 километра от Мадрид, в..

публикувано на 23.06.24 в 10:27
Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05