Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За какво служи Виза тип С?

Снимка: Pixabay

В серия от публикации Радио България дава информация, която да е в помощ на гостите на страната ни от чужбина. Визите са въпрос, който вълнува хората, пътуващи по света. Отговорът му зависи от това коя страна и за колко време се канят да посетят, както и от коя държава пристигат. След като вече ви разказахме за Виза тип А, която служи за летищен транзит, сега ще ви разкажем за българската Виза тип С.

За какво служи Виза тип С?

-  За транзитно преминаване през България;

-  За планирано краткосрочно пребиваване в България.

Къде се издава?

-  Визите се издават от дипломатическите и консулските представителства на Република България.

Кога се издава виза с цел транзитно преминаване през България?

-  Когато чужденец от трета държава желае да премине през територията на България на път за друга държава, за която притежава виза, ако такава се изисква. Тя дава право на едно, две или (по изключение) на няколко транзитни преминавания, всяко от които за срок до два дни. Може да бъде със срок на валидност до 12 месеца. Общата продължителност на пребиваването на територията на България с тази виза не може да надхвърля 90 дни в рамките на 6 месеца.

Особен случай на транзитно преминаване през страната:

-  За транзитно преминаване се приема пристигане с полет от една държава и заминаване с полет за друга държава в рамките на два дни.

Кога граждани на трети страни не се нуждаят от транзитна виза?

-  Когато имат шенгенска (единна виза), виза за дългосрочно пребиваване, разрешение за пребиваване от някоя от страните от шенгенското пространство;

-  Когато имат национални визи за краткосрочно пребиваване, визи за дългосрочно пребиваване и разрешения за пребиваване в Румъния или Кипър;

-  Когато имат разрешения за пребиваване, издадени от Лихтенщайн.


Има ли специфични изисквания?

-  Пътуващият трябва да покаже, че разполага с необходимите средства за издръжка за всяко транзитно преминаване в размер на минимум 50 евро, или тяхната равностойност в друга свободно конвертируема валута, а при транзитно преминаване с управлявано от лицето превозно средство – и допълнителни средства в равностойност на минимум 200 евро;

-  Също така пътуващият трябва да има застраховка от дружество с лиценз за извършване на дейност на територията на ЕС с минимален размер на покритие 30 000 евро.

Кога се издава Виза С с цел планирано краткосрочно пребиваване?

-  Когато чужденецът влиза в страната еднократно, двукратно или многократно за общ срок на пребиваване до 90 дни в рамките на всеки 6 месеца. Многократната виза за краткосрочно пребиваване може да бъде със срок на валидност до 12 месеца или по изключение – до 5 години.

На какви условия трябва да отговаря чужденецът, който иска да получи многократна виза за краткосрочно пребиваване?

-  Да поддържа трайни делови контакти с български физически или юридически лица, извършващи дейност съгласно Търговския закон или Закона за юридическите лица с нестопанска дейност;

-  Да поддържа трайни делови контакти с представителства на чуждестранни юридически лица, регистрирани по Закона за насърчаване на инвестициите;

-  Да има значителен личен принос за развитието на двустранните отношения;

-  Да е член на семейството на български гражданин, на гражданин на държава от ЕС, Европейското икономическо пространство или Конфедерация Швейцария, или на семейството на друг чужденец, пребиваващ дългосрочно в България, при запазване на обичайното си местопребиваване в чужбина.

-  Да е водач от международния автомобилен транспорт или член на екипаж на железопътен транспорт на пътници и товари.

Още полезна информация от Радио България:

Снимки: Pixabay




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Започва издаването на лични карти от ново поколение

От 17 юни 2024 г. започва издаването на българска лична карта по нов образец, съобщават от Дирекция "Български документи за самоличност". С цел повишаване на сигурността на документа, освен изображението, той ще съдържа електронен..

публикувано на 17.06.24 в 08:41

Седмицата започва с горещи температури

В понеделник  ще е слънчево, след обяд над западните масиви ще се заоблачи и на места ще превали. Минималните температури ще са между 15 и 20°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще е слънчево. След..

публикувано на 16.06.24 в 13:44
Росица Матева

ЦИК публикува адресите на всички 769 секции за гласуване в чужбина

Кандидатите за народни представители за изборите на 9 юни са 6100, обяви говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. 1506 са кандидати в два района. 1826 са жени, 4274 – мъже, добави Матева. Непрекъснато продължава..

публикувано на 04.06.24 в 15:44