Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателната активност в България на вота "2 в 1"

| обновено на 09.06.24 в 18:39
Снимка: БГНЕС

Към 17 ч. на 9 юни избирателната активност на изборите за национален парламент е 23,4%, каза пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. „Това е една сравнително по-ниска активност от тази, която имахме на миналите парламентарни избори. Тогава към същия час нашата агенция е отчела 30% избирателна активност. А що се отнася до евроизборите през 2019 г. – активността тогава е била същата, каквато и сега 24,2 на сто", посочи социологът. Според Петкова по-високата активност на изборите за Европарламент „най-вероятно се корени в различния брой избиратели, които имат право на глас. Тъй като за евродепутати те са по-малко, макар че приблизително еднакъв брой хора са отишли да гласуват и на европейски, и на национални, все пак на европейските се отчита, поради по-ниската база, малко по-висок процент на хора, упражнили правото си на вот". По думите на Яница Петкова младите избиратели не са много активни на тези избори. 



Избирателната активност към 16:00 ч. в изборите за членове на Европейски парламент е 20,89%, за Народно събрание е 20,44%, съобщи зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя добави, че активността е най-ниска в Сливен – 14,86%, а най-висока в Кърджали и в Смолян над 27-28%. За сравнение, на 2 април 2023 г., когато се провеждаха предходните парламентарни избори, активността към 16:00 ч. беше 27,27%, посочи Матева. 
Към 15 ч. на 9 юни избирателната активност на изборите за национален парламент е 19,7%, каза пред БНР социологът от "Галъп" Яница Петкова. "В сутрешните часове наблюдавахме малко по-активна избирателна активност отколкото на предишните избори. Към обяд и особено след това регистрираме по-ниска избирателна активност. На изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г. е било около 25%. Най-вероятно ще имаме по-ниска избирателна активност, освен ако не се случи нещо в следобедните часове, което да предизвика мобилизиране от страна на избирателите", посочи Петкова. 

Избирателната активност за европейския вот към 15 часа е малко над 20,4%, като данните са напълно съпоставими с отчетеното на евроизборите през 2019 г.
 


Към 13 ч. на 9 юни избирателната активност на изборите за национален парламент достигна 15,6%. Това съобщи за БНР Светлин Тачев, социолог от "Галъп интернешънъл болкан". "Активността започва да забавя ход, докато в началото на деня вървеше почти равностойно с тази от предишните избори за народно събрание на 2-ри април 2023 г., когато към този час избирателната активност е била 18,0%“, каза Тачев. Има забавяне спрямо 2019 г. в активността и на вота за Европарламент, където гласувалите са 16,2%.



Към 11 ч. днес избирателната активност е 10%. Според данните на  "Галъп интернешънъл болкан", тя е малко по-ниска спрямо предходните парламентарни избори на 2 април 2023 г., когато е била 10.3%. За европейските избори, тя е малко по- висока 10,4 %.


Изборният процес в България започна както обикновено с ниска избирателна активност – около 4%. към 9.00 часа. В сравнение  с предходния вот на 2-ри април 2023, тя е малко по-висока спрямо миналата година, когато към този час е била 3,6 %.Що се отнася до европейските избори активността е малко по-висока – 4,2 %. 

Пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан", която е партньор на БНР в отразяването на вота 2 в 1, посочи, че в момента гласуват "по-верните гласоподаватели" и това не  е изненада. По думите на Симеонов, отвъд медийния мейнстрийм, в България се формира, паралелна политическа контракултура, която може да роди представители и може да ги забележим довечера.

Вижте също:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очакваме на Съвета на ЕС да бъде предложено пълноправно членство на България в Шенген

На заседание на Съвета по правосъдие и вътрешни работи днес, 10 октомври, ще бъде разгледано цялостното състояние, развитието, възникващите заплахи и промените в Шенгенското пространство. Европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, заедно..

публикувано на 10.10.24 в 06:25

България ще участва в кампании на ЕК по доброволно преместване на граждани на трети държави

Служебното правителство одобри участието на България в кампании на Европейската комисия по доброволно преместване на граждани на трети държави, търсещи или получили международна закрила от държави под миграционен натиск. Съобразно решението за 2024 г. е..

публикувано на 09.10.24 в 17:35

Президентът призова за действия срещу купуването на гласове

Призив за убедителни действия срещу купуването на гласове и неговите поръчители отправи президентът Румен Радев пред представители на институциите, отговорни за провеждане на изборите. В срещата при държавния глава се включиха министърът на вътрешните..

публикувано на 09.10.24 в 16:58