Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2024

Немалко българи в Берлин гласуват за германски кандидати на евровота

Надяваме се на по-бързо развитие на демократичните процеси в страната, казва Валентин Величков от Берлин

5
Снимка: БТА

Изборният ден в секциите, разположени на територията на българското посолство в Берлин, протича спокойно. В началото на деня е имало известен проблем с една от машините, свързан със слаб контакт с една от флаш паметите, но след рестартиране на машините, проблемът е преодолян – обясни в интервю за Радио България Валентин Величков, председател на секционна избирателна комисия там. Към момента вече има опашки, а потоците от хора се разпределят в зависимост от това дали предпочитат да гласуват на машина или с хартиена бюлетина.


По думите на Валентин Величков, обикновено онези, които гласуват на машина са много повече. Той обясни и каква е мотивацията, с която сънародниците ни упражняват правото си на вот:

Валентин Величков
"Надяваме се на по-добро и бързо развитие на демократичните процеси, силно и добро представителство както в българското Народно събрание, така и в Европейския парламент. Но главната ни мотивация винаги е била свързана с задължението да изпълним гражданския си дълг, т.е. "идвам, за да си подам гласа, независимо за какво"."


"Наблюдаваме голяма разлика в броя на гласувалите за български парламент, спрямо тези дали своя вот за ЕП. Причината е, че има доста хора, които дават своя глас за евродепутати през местните немски листи" – обясни Валентин Величков, акцентирайки на обстоятелството, че българите с двойно гражданство имат право да гласуват по избор – или за немски, или за български евродепутати.

Снимки: БТА, личен архив


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54

В Тараклия отбелязаха 172 години от рождението на Олимпий Панов

В Тараклия - молдовския район с предимно българско население, отбелязаха 172 години от рождението на българския офицер, роден в Тараклия, Олимпий Панов. Пред паметника на майора се събраха районните служби, начело с председателя на района Лазар..

публикувано на 17.06.24 в 19:15