Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Позициониране на българските представители в новия Европейски парламент

Снимка: elections.europa.eu

6 места ще има България в политическата група на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента, показват първите прогнозни резултати, обобщени от пресслужбата на Европейския парламент.

По всяка вероятност 5 от тях ще са на ГЕРБ-СДС и 1 на "Демократична България".  Веднага след това идват евродепутатите ни в  "Обнови Европа" -  5, от които трима от ДПС и двама от "Продължаваме промяната".

Двама български евродепутати от "БСП за България" ще попълнят групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите.

Трима евродепутати от "Възраждане" и един от "Има такъв народ" все още не са позиционирани, тъй като са новоизбрани членове, които не принадлежат към политическа група на Европарламента с изтичащ мандат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Али Ахмети

Северна Македония може да се превърне в държава с два народа с българско и с албанско гражданство

Северна Македония няма устойчиви политики към съседите си, е заявил на заседание на генералния съвет на Демократичният съюз за интеграция Али Ахмети, предава БТА. Председателят на най-голямата албанска партия Ахмети е посочил, че промяна в..

публикувано на 01.07.24 в 17:08
Румен Радев

Румен Радев връчва първия мандат за съставяне на кабинет

Президентът Румен Радев днес ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. През миналата седмица държавният глава проведе консултации с политическите..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30