Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 17 юни президентът ще обяви, кога започва работа новият 50-ти парламент

Бойко Борисов призова за експертен кабинет, доминиран от ГЕРБ

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев ще обяви в понеделник, 17 юни, кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание. Това той каза пред журналисти в Казанлък, където присъства на състезание между оператори на военни дронове. Коментирайки думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от днес за експертен кабинет, Радев посочи: "Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили. От тях зависи дали и какво управление ще имаме, чакаме този диалог да продължи".

По рано днес, лидерът на партия ГЕРБ, която е победител на изборите за национален парламент, предупреди, че не е време за ултимативно говорене и сърдене.


"Време е за държавата", каза Бойко Борисов на първата си пресконференция след изборите на 9 юни.

"Аз съм за парламент, правителство, президентство - по общите национални въпроси да имат разбирателство", отбеляза Борисов. "Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ. Аз няма да се кандидатирам за премиер, за да може да успокоим възможностите за преговори", заяви още той и уточни, че бъдещият кабинет трябва да е доминиран от ГЕРБ и посочи ресорите външен министър и отбрана. Борисов бе категоричен и че Мария Габриел няма да участва в кабинета. Единственият шанс е всеки да превъзмогне егото си и се състави експертен кабинет, каза още лидерът ан ГЕРБ.


ГЕРБ канят в понеделник,17 юни, останалите партии на преговори за правителство. В преговррния екип на ГЕРБ влизат Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева.

От Продължаваме промяната обещаха да бъдат ясна и конструктивна опозиция.


Независимо какво правителство предложи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, "Продължаваме промяната" ще бъде ясна и конструктивна опозиция на управлението – обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков във Фейсбук в съвместно видео с бившия премиер от ПП-ДБ Николай Денков.

Всички политики, които са "за" Европа, които са антикорупционни, ще получат подкрепата на партията. "Но няма да им позволим дори за миг да си помислят, че старите времена ще се върнат. Така че за всички пораженчески гласове, които се чуват навън, искаме да кажем: Гледайте реванша!", изтъкна Петков. По думите му, партията ще продължи да се бори за "честни споделяния на благата", срещу корупцията и ще направи всичко възможно "нашите реформи, които сме заложили и мечтали, да продължат".

Вижте още:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев /архив/

Политическата класа в Северна Македония се страхува да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" там

Държавният глава Румен Радев настоя за незабавни конкретни действия от българското правителство и европейските институции за спазването на европейските принципи за разширяване на Европейския съюз. "Новото правителство в нашата съседка..

обновено на 26.06.24 в 14:12

Румен Радев: Черна гора е водеща в процеса на евроинтеграция на Западните Балкани

България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Яков Милатович в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора. Коментирайки какви са..

публикувано на 17.06.24 в 15:42
Архиепископ Стефан

По съседски: Събития с балкански адрес

МПЦ затъна в спор за името Македония и Охридска архиeпископия Македонската православна църква (МПЦ) влезе в спора за името "Македония". Главата на МПЦ архиепископ Стефан се противопостави на Вселенската патриаршия и каза, че няма никакво..

публикувано на 23.05.24 в 11:05