Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер представя България на Срещата за мир в Украйна

Димитър Главчев
Снимка: БТА

Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Първата среща на върха за мир в Украйна на 15 и 16 юни в швейцарския курорт Бюргенщок. Форумът, организиран от Швейцария и Украйна, се очаква да постави рамка за бъдещи мирни преговори с Русия. Ще бъдат обсъдени различни въпроси, сред които износът на зърно от Украйна, безопасността на контролираната от Русия Запорожка АЕЦ и хуманитарни въпроси. В срещата участват делегации от около 100 държави. Русия не е поканена, а Китай отказа участие.
България участва в четири работни групи на инициативата – по „Продоволствена сигурност“, „Енергийна сигурност“ и „Възстановяване на справедливостта“, и като съпредседател по „Екологична сигурност“, заедно с Германия и Финландия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев обеща честни избори и призова българите у нас и по света да гласуват

На среща с българската общност в Лос Анджелис служебният премиер Димитър Главчев отправи призив за масово гласуване на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. “ Ще направя всичко възможно, за да има честни и прозрачни избори. Гласувайте! ”,..

публикувано на 25.09.24 в 11:02

Българският външен министър обсъди с държавния секретар на САЩ въпроса за отпадането на визите

На среща в Ню Йорк с американския държавен секретар по Европа и Евразия Джеймс О'Брайън служебният външен министър Иван Кондов е поставил въпроса за включването на България в Програмата за безвизово пътуване на Съединените щати. По този..

публикувано на 24.09.24 в 09:49

Доган за фракцията на Пеевски: Голямата им цел е да елиминират ДПС от политическата сцена

В изказване пред партийния актив на ДПС почетният председател Ахмед Доган атакува фракцията на Делян Пеевски, макар и без да споменава името на председателя на парламентарната група на движението. “Срам ме е от действията на това момче. Голямата им..

публикувано на 24.09.24 в 08:35