Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече 30 години обучение на френски език предлага Стопанският факултет на СУ "Св. Климент Охридски"

Ставаме все по-привлекателен избор за френските студенти – казва за Радио България доц. д-р Соня Георгиева

Снимка: Facebook/stopanski.fakultet

Дарителството и визионерството по отношение прогреса на родната наука и просвета е белязало развитието на висшето образование в България. Благодарение на предприемаческия дух и родолюбието, което пази у себе си през десетилетията в странство, Евлоги Георгиев се превръща в един от най-големите и важни меценати в нашата история. През 1896 година той обявява дарение от 800 000 златни лева и земя около 10 200 кв. м., които да послужат за "въздигане зданието на първий български университет". Година по-късно той умира, а по волята на завещанието му остава дарение от огромната за времето си сума от 6 милиона златни лева за построяването и поддържането на сградата на висшето училище в София. Днес това е Ректоратът на най-престижното висше учебно заведение в България – Софийския университет "Св. Климент Охридски".


В началото на тази година стана ясно, че друг българин, близо век и половина по-късно, е последвал примера на карловския банкер и е направил най-голямото единично дарение към Стопанския факултет на Алма Матер на стойност 1 милион лева. Сумата ще бъде използвана за стипендии на студентите на факултета през следващите десет години, а самоличността на дарителя остава анонимна, с уточнението само, че той е бивш възпитаник на факултета. 
Всъщност, стопанските науки са представени още в първото Висше училище в София, когато в открития през 1892 г. Юридически отдел започва изучаването на политическа икономия, финансова наука и статистика. През 1905 г. образователното средище се превръща в университет и преподаването по стопански науки продължава в съществуващия вече Юридически факултет. Днес двата факултета са отделени, но приемствеността съществува чрез изключително добре развитите образователни програми на френски език, които предлагат и докторантите, които продължават своя академичен път в тях.


Днес ви представяме бакалавърските специалности във френската програма на Стопанския факултет – "Икономика и финанси" и "Бизнес администрация".

Срокът на обучение в тях е четири години, със задължителен стаж през третата година и един семестър по Европейската програма за мобилност "Еразъм", завършен във френски университет. Обучението е на български и френски език, водено от български преподаватели и гост-лектори от чужбина, научаваме от доц. д-р Соня Георгиева, ръководител на програмата. 

"Това е една програма, чиито основи са поставени още през 1995 г., с подкрепата на Френския институт към посолството на Франция в България. По-късно, на базата на опита, през 2009-2010 г. създадохме съвместна бакалавърска програма "Лисанс" (Licence) по икономика и стопанско управление с университета в Лил във Франция, който и досега е основен партньор на Стопанския факултет. От учебната 2018-2019 година тази програма вече се осъществява и съвместно с Университета в Поатие. Акцентирам на тези два френски университета партньори, въпреки че имаме много повече, защото с тях сме постигнали споразумение и договор за получаване на двойна диплома от студентите – българска и френска."

Доц. Соня Георгиева представя Софийския университет по време на посещение в Университета в Поатие
Двойното дипломиране във франкофонската програма налага учебните планове и програми да бъдат съобразени както с българските стандарти, така и с тези на френските университети партньори, уточнява доц. Георгиева.

"Искам да обърна внимание, че подчертано обучението има интердисциплинарен характер и съчетава икономически, финансови, управленски и правни дисциплини. А също т. нар. STEM дисциплини – приложна математика, статистика, компютърни и информационни технологии. Тоест в основата на програмата е наистина специализираното обучение. Френският език вече е надграден, защото студентите го изучават като специализиран език. И това, бих казала, че е добавената стойност в тяхното образование, което им дава предимство при реализирането на пазара на труда." 


Във френското направление на програмите на Стопанския факултет на СУ могат да кандидатстват всички желаещи, но доц. Соня Георгиева уточнява, че най-успешно се представят учениците от езиковите и специализираните математически гимназии в България и от чужбина.

246 български студенти са получили успешно двойна диплома от специалностите за последните 14 години. Към настоящия момент в тях се обучават 67 бъдещи абсолвенти, близо 30 от които са чужденци.

"Имаме чуждестранни студенти от различни университети и различни държави, които идват освен по "Еразъм" и по двустранни споразумения и други възможности, които съществуват и те се увеличават" – пояснява Георгиева.


Широка е реализацията на завършилите специалностите – от работа в малки и средни предприятия, до високи позиции в български и смесени чуждестранни компании. Радостното е, че все повече от тях остават да градят професионалното си развитие в България, отбелязва ръководителят на франкофонската програма.

"И тук искам да обърна внимание на работата ни с докторантите. Тя е изключително важна, защото на тях разчитаме след това да останат като преподаватели при нас. Вече имаме петима млади колеги преподаватели, завършили френската програма. И тъй като съвсем наскоро имахме пореден много голям успех на програмата, ще си позволя да го споделя. На проведения Национален конкурс за докторанти, организиран от Международната университетска агенция на франкофонията на 28 май т.г., победител стана нашата докторантка Лидия Кабатлийска, която ще представя България на Световния конкурс тази есен в Кот д'Ивоар." 

А България става все по-привлекателна за българските и чуждестранни студенти франкофони, категорична е доц. Соня Георгиева.

"Доказателство за това е, че френските студенти например, които идват за един семестър, обикновено зимния, по свое желание остават и още един. Което означава, че и България като страна им е харесала, а и ние като факултет и университет също сме показали, че предлагаме висококачествено обучение." 

Вижте още за възможностите за обучение на френски език в български университети:

Снимки: Facebook/stopanski.fakultet, uni-sofia.bg, Ани Петрова - БНР




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

публикувано на 26.06.24 в 11:51

Нов български университет представя специалностите си с възможност за обучение на френски език

Едно от висшите училища у нас, което предлага специалности с възможност за обучение на френски език, е Нов български университет (НБУ). Сред тях са "Политически науки" и "Приложни чужди езици за администрация и управление (на английски и втори чужд..

публикувано на 26.06.24 в 11:00
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на..

публикувано на 26.06.24 в 10:25