Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Черна гора е водеща в процеса на евроинтеграция на Западните Балкани

Снимка: БТА

България ще продължи да подкрепя европейската перспектива на Черна гора, потвърди президентът Румен Радев след среща с черногорския си колега Яков Милатович в град Цетине - историческата и културна столица на Черна гора.

Коментирайки какви са очакванията му от новия парламент и от евентуалното ново правителство у нас по отношение на интеграцията на страните от Западните Балкани, Радев посочи: "Вярвам, че България ще продължи да отстоява своята политика на подкрепа на европейската интеграция на Западните Балкани. България е основният двигател на тази политика".

Той обаче подчерта, че процесът на интеграция не трябва да бъде подвластен само на геостратегически обстоятелства, а и на принципа на собствените заслуги. "В сравнение с всички останали страни от региона, Черна гора е водеща държава в този процес – докладът на Европейската комисия за междинните показатели по глави 23 и 24 дава предпоставка за ускоряване на процеса", посочи също Радев, цитиран от БТА.

Вижте също:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев /архив/

Политическата класа в Северна Македония се страхува да признае самото съществуване на думите "българин" и "българско" там

Държавният глава Румен Радев настоя за незабавни конкретни действия от българското правителство и европейските институции за спазването на европейските принципи за разширяване на Европейския съюз. "Новото правителство в нашата съседка..

обновено на 26.06.24 в 14:12

На 17 юни президентът ще обяви, кога започва работа новият 50-ти парламент

Президентът Румен Радев ще обяви в понеделник, 17 юни, кога ще свика първото заседание на 50-ото Народно събрание. Това той каза пред журналисти в Казанлък, където присъства на състезание между оператори на военни дронове. Коментирайки думите на..

публикувано на 13.06.24 в 16:40
Архиепископ Стефан

По съседски: Събития с балкански адрес

МПЦ затъна в спор за името Македония и Охридска архиeпископия Македонската православна църква (МПЦ) влезе в спора за името "Македония". Главата на МПЦ архиепископ Стефан се противопостави на Вселенската патриаршия и каза, че няма никакво..

публикувано на 23.05.24 в 11:05