Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Науката и университетите в българските медии" - заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

20-ото издание на медийния форум ще се проведе на 24 май 2025 година в София, съобщи директорът на БТА Кирил Вълчев

Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил
Снимка: БТА

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата българска общност в Украйна. "Трябва да бъде разработена една действена стратегия за развитието и подкрепата на тази общност, включително и чрез медиите", добави той пред участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА. Третият дискусионен панел от форума се проведе в Измаил и бе на тема "Науката и университетите в българските медии".

"Нашият университет е благодарен и на българското правителство, и на българското общество за подкрепата, която дава на Украйна в толкова тежко за страната време. Ние ценим тази подкрепа", каза проф. д-р Ярослав Кичук. Благодарни сме за подкрепата от страна на българските медии, и конкретно на представителите на тези медии, които са тук и посещават нашите събития, добави той, цитиран от БТА.

проф. д-р Ярослав Кичук

В района на Измаил живеят много националности, една от които е българската етническа общност, наброяваща повече от 150 000 души. "Ако сметнем и роднините им, жителите стават още повече", каза проф. Кичук. Ръководеното от него учебно заведение чества 85 години от основаването си, а повече от 25 години съществува специалността "Българска филология", която подготвя специалисти за региона.

В днешните условия на руска инвазия тази специалност се подлага на големи изпитания и трябва да се полагат големи усилия да бъде съхранена и да се развива, обясни още ректорът на Измаилския държавен хуманитарен университет. В подкрепа на усилията специалността да бъде съхранена е и идеята за създаване на Институт по българистика.

"Ние сме благодарни за това, че идеята за действения консорциум се поддържа и полагаме много усилия той да бъде създаден и да работи редовно. Този консорциум ще сътрудничи с медиите и ние се обръщаме към нашите правителства да бъде подкрепена тази инициатива" - посочи проф. д-р Ярослав Кичук.

"Призовавам всички колеги от българските университети първо, да засилим връзките си с университетите в Украйна, това е наш дълг – каза ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски'' (СУ), проф. д-р Георги Вълчев и продължи: – Второ, широко да отворим вратите си пред децата от Украйна, които имат желание да дойдат в България, за да получат качествено висше образование. И трето - да започнем много по-активен диалог с Министерството на образованието и науката (МОН), за да може този процес да бъде подпомаган чрез устойчиви политики."

проф. д-р Георги Вълчев

По думите му, подготовката, която предлагат българските университети ще помогне на младите хора от Украйна да допринесат за развитието на обществото и пътя му към присъединяване към ЕС. "В крайна сметка, войната ще свърши и Украйна трябва да започне да се развива, да просперира в следващите години, и това е нашият дълг‘‘, поясни проф. Вълчев. Той обясни, че напоследък е факт тенденция за омаловажаване на българското висше образование, която с помощта на медиите трябва да бъде обърната в противоположна посока.

"Много се радвам на тези срещи с българската общност в различните места, където сме били, и за техните представители, специално в Софийския университет. Те действително ни показват, че леко трябва да се отрезвим като общество", коментира ректорът на СУ. Той отбеляза, че е необходимо да се намерят най-адекватните мерки, чрез които да бъде променена средата в по-позитивна посока от гледна точка на развитието на младите – сложен, труден процес, по който българското висше образование работи интензивно: "Да намериш ключ към душите и съзнанието на младите хора означава да имаш визия за бъдещето", отбеляза проф. Вълчев.

Българските университети са добре познати в Украйна, отбеляза заместник-генералният директор на БТА Евгения Друмева, която бе модератор на панела. По думите ѝ, българската делегация се е срещнала с хора от Украйна, чиито деца, братя, сестри учат в университети у нас, както и с ученици от Болградската гимназия „Георги С. Раковски“, които мечтаят да учат в български висши учебни заведения.

Евгения Друмева, зам.генерален директор на БТА  и генералният директор на БТА Кирил Вълчев

В интервю за БТА, Наталия Кара - зам.-директор на училището с над 160-годишна история в днешна Украйна поясни, че хората, които са работили и работят в Болградската гимназия "Г. С. Раковски" са "флагман на образованието, науката, културата и възпитанието. И така ще бъде!".

Наталия Кара, зам.директор на Болградскатагимназия

"В момента децата са около 500. Бяха малко повече, но за съжаление, със събитията в Украйна част от децата напуснаха. В момента учат някъде зад граница в цял свят. През тази учебна година, която вече приключи, бяхме на смесено обучение – дистанционно и присъствено. Изчакваме да приключи подготовката на новото ни бомбоубежище, което да използваме всички", разказа тя.
Съвременните млади хора не признават традиционните медии и не се информират по начина, по който ние сме се информирали. Това поколение се информира от социалните мрежи и иска да му е интересно – посочи по време на дискусиите в Измаилския държавен хуманитарен университет Александрина Христова, директор на дирекция „Международни новини“ в Нова броудкастинг груп“ ЕООД, България.

Александра Христова
"И журналистите, и ректорите имаме един и същ проблем - това, което се случва в момента в социалните мрежи, дезинформацията и отричането на науката", посочи Христова и обясни, че именно университетите са тези, които трябва да подготвят студентите практически за това, което ги очаква, не само теоретично: – Особено в медийните специалности. Там е наистина важно те да знаят как функционира една медия. Ние възлагаме много големи надежди на университетите, че ще ни дадат подготвени кадри."
Техническият университет във Варна е част от голямата университетска общност в България и активно се ангажира с всички съвременни подходи по отношение на взаимодействието между наука, университети, медии. Това каза ректорът на Техническия университет във Варна – проф. Драгомир Пламенов, в онлайн включване по време на дискусията.

проф. Драгомир Пламенов

"Ние предоставяме на своите студенти възможност също да развият своите медийни умения и да споделят важни новини и събития от университетския живот“, отбеляза той. Като пример посочи, че студентите поддържат и развиват студентската телевизия, има студентски клуб и мрежа от социални медии, които информират вътрешните и външните потребители за всичко значимо, което се случва във варненския ВУЗ. 
Амбиция да продължат и задълбочат контактите си с Украйна заяви акад. Христо Белоев, председател на Общото събрание на Русенския университет "Ангел Кънчев“, който се включи  чрез интернет връзка в последния ден на 19-ата Световна среща на българските медии в гр. Измаил.

акад. Христо Белоев

"Ние работим с много институции от Украйна и имаме контакти с над 10 университета и научни институти там. Имаме един голям колектив, създаден с научните институти в сферата на механизацията на земеделието и новите технологии в него. Работим с академици от Националната академия за аграрни науки в Украйна. Благодарение на съвместните дейности, които имаме с тези институции, Русенският университет издава няколко книги – от една страна те са с научно съдържание, а от друга са полезни за студентите и тяхната подготовка в областта на инженерните технологии“, отбеляза акад. Христо Белоев, според когото Русенското висше училище има какво да покаже и да сподели с представителите на висшето образование в Украйна. Той коментира, че въпреки затрудненията в момента, предизвикани от войната и последиците от нея, ръководството на Русенския университет не е прекратило, а напротив – увеличили са се контактите с украинските партньори: "В момента работим върху една книга. Книгите издаваме в Българската академия на науките (БАН), което се оценява много добре от нашите партньори в Украйна, и занапред плановете ни са развити именно в тази посока“, посни акад. Белоев.

Смисълът на тези срещи е българските медии да помагат за съхраняването на българската общност – това е предпоставка българите да работят за България, където и да са по света,
а колкото се може повече от тях да се завръщат в страната ни, посочи в края на форума директорът на БТА Кирил Вълчев  Той съобщи новината, че 20-ото издание на Световната среща на българските медии през 2025 година ще се проведе в София, на специалната за всеки един българин дата - 24 май.



снимки: БТА

 
По публикацията работи: Елена Каркаланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация..

публикувано на 26.06.24 в 13:36

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36