Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

"Ние научихме италианския зрител да чете субтитри", казва с гордост основателят на фестивала Жана Яковлева

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев
Снимка: Български Културен Институт в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от Българския културен институт в Рим и съпровождащ пътя на България в ЕС, форумът тази година ще покаже "елегантен букет" от най-добрите игрални и документални родни заглавия, реализирани през последната година, казва ни неговият създател, актрисата Жана Яковлева.

„Диада“

Началото ще бъде дадено тази вечер с прожекция на филма "Диада" на режисьора Яна Титова, която ще се срещне лично с публиката и ще отговаря на нейните въпроси. В следващите дни ще бъдат показани филмите "Уроците на Блага" на Стефан Командарев - българското предложение за наградата "Оскар" тази година в категорията за чуждоезичен филм, "Майка" на Зорница София Попганчева и документалните филми "Ваймар експрес" – кинодебют за писателя и сценарист Милена Фучеджиева, а също "Христо завинаги" и "Чапа среща Фелини” от поредицата "Непознатите" на журналиста Георги Тошев. Последните два със силно италианска връзка в себе си.

„Ваймар експрес“

"Христо завинаги" е посветен на актьора Христо Живков, който преди година си отиде от този свят само на 48-годишна възраст, но остави след себе си роли в световни продукции като "Страстите Христови" на Мел Гибсън и "Занаятът на оръжията" на италианския режисьор Ермано Олми. Вторият късометражен филм разказва за знаковата среща и приятелство между известния български скулптор Георги Чапкънов-Чапа и италианския режисьор Федерико Фелини. Чапа е автор на единствения бюст портрет на режисьора на "Сладък живот", който дава своята благословия скулптурата да бъде показана пред публика.

"Всички филми, които сме избрали тази година, са филми с награди. Филми, които са донесли на България признание не само в самата страна, но и извън нея. Решихме тази година да бъдем по-елегантни в нещата, които избираме – много филми има, много възможности българското кино да бъде показано и да бъде говорено за него. Но тази година това става със срещите с колегите, с филмите на Георги Тошев за Христо Живков, който тук, както по целия свят е познат и за съжаление всеки един от нас много страда за тази преждевременна раздяла. Но Христо остава тук със спомена за направените роли, за приятелствата, които даде. Утре вечер ще има много хора, които го познаваха, ще бъде и Елжана Попова, чийто съпруг Марио Скуиланте беше агент на Христо, ще бъдат и други артисти, които са работили с него. Да не говорим след това за филма за Чапа, който ще разкаже за срещата между един голям българин и един голям италианец. Това са филми, които показват точно като един прекрасен малък елегантен букет цветя седмото изкуство на България днес. Ние можехме да включим още поне няколко заглавия, но е хубаво някой път да оставиш зрителя, когато свърши всичко, да си каже – ами можехме още български филми да гледаме. Аз искам този момент да дойде. Публиката да не се пресища от нашите прекрасни филми."

Жана Яковлева

В българските медии излезе информация, че и документалният филм на Мария Аверина "Да летиш с плавници” за непрестанното търсене на смисъла в изкуството и живота, разказан през личната история на художника-бунтар Алцек Мишев, също е включен в програмата, но Жана Яковлева опроверга това с уточнението, че се подготвя голяма специална премиера на филма в Италия през ноември.

Всички филми, както и в предишни издания на фестивала в Рим, ще вървят със субтитри на италиански език, защото Италия е страна, която освен на италиански на никакъв друг език не приема филмите, уточнява с усмивка в гласа Жана.

"Ние научихме италианския зрител да чете субтитри, защото всички чужди филми, които идват в Италия са дублирани. Италианецът познава само гласа на своите артисти, а не оригиналния глас на чуждестранните артисти, откъдето и да са те. Ние го научихме да чете. Нещо, което – пак казвам – е огромен успех за начина, по който се възприема едно кино. Италианците откриха с огромен интерес и с възхищение документалното българско кино. Моят страх беше, че публиката няма да има голям интерес към този жанр, но се оказа обратното. Много добре минаха през годините и не толкова честите анимационни филми, които показваме. Аз смятам, че много е важно как ще поднесеш и подбереш филмите на един подобен фестивал, защото смятам, че публиката в различните държави е различна. Но има общочовешки неща, които вълнуват всички и заглавията, които сме подбрали тази година са филми именно с общочовешки проблеми, където всеки може да открие майка си, баба си и детето си. Естествено в някои по-екстремни ситуации, но това, което разказва в последно време българското кино, може да се случи навсякъде."

Илиана Йотова, Найден Тодоров и Тодор Стоянов

Въпреки 17-годишната си история и много добрите връзки с българските държавни институции и посланици на страната ни в Италия, за първи път тазгодишното издание на кино форума ще бъде официално открито от вицепрезидента на България Илияна Йотова. Тази вечер във Вила Боргезе ще бъдат също служебният министър на културата Найден Тодоров и посланикът на България в Италия Тодор Стоянов.

"Не мога да скрия, че това е една огромна чест и огромно задължение да продължаваме по този начин, за да бъдем истински посланици и да помогнем българската култура да стигне до всяко кътче и на Италия и на света. Аз съм дълбоко респектирана от присъствието на госпожа Илияна Йотова, но смятам, че това е нормалният път, по който ние минахме през всички тези 17 години, в които нещата наистина сме ги извоювали с много обич и много работа, за да можем да покажем българската култура извън пределите на родината. А това някак си остава встрани от дневния ред. Аз смятам, че всичките български културни институти, а ние не сме много – само единадесет, усилията и желанието, с които представят музиката ни, операта, киното, изобразителното изкуство наистина не са никак малко. Защото България е една малка страна, която бавно, но много достойно върви по пътя, който я прави значима в много неща, но, според мен, безкрайно важното от тях е културата."

Жана Яковлева бе наградена със Златен почетен знак на Министерството на външните работи

Жана Яковлева знае добре това за всички години, в които с множество проекти гради моста между България и Италия. Усилията ѝ не остават незабелязани и само преди дни тя бе наградена със Златен почетен знак на Министерството на външните работи за принос в областта на културата. Доскорошният директор на Българския културен институт в Рим получи признанието си лично от посланика ни в Рим Тодор Стоянов, който изтъкна дългогодишната ѝ активна политика по пътя на утвърждаването на положителния образ на страната ни в чужбина.

"Аз смятам, че тази награда е не само важна за мен, тя е важна за това, което се случва през тези години в Италия. Защото всеки един от нас е направил всичко възможно – не за себе си, направил го е за България. И аз продължавам да казвам, че така се разви пътят ми, че за мен Българският културен институт беше и ще остане винаги това дете, с което преминах през най-важните години от живота ми. Радвам се, че сега премина в ръцете на колега – Илия Лозанов, който се надявам със същата любов да работи и да защитава българската култура. Да я показва и да вярва в нея, както вярвам аз."

Вижте също:


Снимки: Български Културен Институт в Рим, Национален Филмов Център, Културен център "Магура", FB / IstitutoBulgaroDiCultura, БГНЕС, president.bg, Посолство на България в Италия

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В италианския град Брунате почетоха паметта на Пенчо Славейков

С тържествена церемония в град Брунате беше отбелязана 112-ата годишнина от смъртта поета Пенчо Славейков. Честването под патронажа на Генералното ни консулство в Милано беше организирано от италианската община и Българо-италианската асоциация..

публикувано на 26.06.24 в 13:36

Зденка Тодорова с премиера на новата си книга “Любимият полк” в Цариброд

Зденка Тодорова – журналист и писател, ще представи тази вечер в Народната библиотека “Детко Петров” в Цариброд най-новата си книга “Любимият полк”, съобщи мултимедийният портал на български и сръбски език ФАР. Книгата е посветена на 120-ата..

публикувано на 26.06.24 в 09:20
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36