Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изборът на новия български патриарх

Снимка: БАН

Делегатите на четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор вече гласуват за нов български патриарх. Той ще бъде избран с две трети от гласовете им между трима кандидати – врачанският митрополит Григорий, видинският митрополит Даниил и ловчанският митрополит Гавриил.

Българската православна църква избира патриарх

Съборът започна с неделна литургия в Синодания параклис, след което врачанският митрополит Григорий, който е и наместник-предстоятел на Светия Синод, поведе участниците към Българската акадамеия на науките за официалното откриване. “Гласувайте по съвест, с мисъл за православния ни народ, за неговото духовно просвещение”, заяви той.

След първото гласуване стана ясно, че митрополитите Григорий и Даниил отиват на балотаж. За врачанския митрополит Григорий са дали гласа си 64-ма делегати, за видинския Даниил – 51, а за Гавриил Ловчански – 19.

Очаква се името на новия български патриарх да стане известно в 14,30 ч. След това в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в присъствието на Вселенския патриарх Вартоломей и на представители на поместни православни църкви ще се състои интронизацията на новия глава на Българската православна църква. Церемонията ще уважат също президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова.

В 18,00 ч. държавният глава и новият български патриарх ще участват в церемония по полагане на венец пред Паметника на Незнайния воин.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Горещо време с температури до 38 градуса

В понеделник ще бъде слънчево. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, а в останалите райони ще остане почти тихо. Продължава горещото време с максимални температури между 33° и 38°, в София – около 33°. В планините ще..

публикувано на 30.06.24 в 18:30

Джулай морнинг събира стотици на бургаския плаж

Стотици хора ще посрещнат изгрева в първото юлско утро с голям концерт на централния плаж в Бургас. Програмата за “Джулай морнинг – 2024” ще започне тази вечер и ще продължи до сутринта. На откритата сцена ще излязат различни групи, а Владо..

публикувано на 30.06.24 в 17:15

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45