Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония може да се превърне в държава с два народа с българско и с албанско гражданство

Али Ахмети
Снимка: БТА - архив

Северна Македония няма устойчиви политики към съседите си, е заявил на заседание на генералния съвет на Демократичният съюз за интеграция Али Ахмети, предава БТА. Председателят на най-голямата албанска партия Ахмети е посочил, че промяна в Конституцията на страната е нужна, защото всички граждани печелят от това, за ускоряване на пътя на Северна Македония към ЕС.
"Броят на гражданите с българско гражданство расте всеки ден. Ако не предприемем нужните стъпки, е възможно Албания да започне преговори за членство в ЕС, а ние да изостанем. Албания да стане член на ЕС, а ние да се превърнем в държава от два народа с две различни гражданства - българско и албанско", е заявил Ахмети.
"Не е уместно да коментираме изявленията на нашия стратегически партньор, с когото Македония изгражда сътрудничество през последните 3 десетилетия. Това, което е от решаващо значение, е изпратеното послание, че са необходими наистина важни разговори, от които ще спечелят всички участващи страни“. Това коментира говорителят на ВМРО - ДПМНЕ Мария Митева, попитана за позицията на партията към интервюто на посланика на САЩ в Скопие Анджела Агелер. Дипломатът каза, че "няма да има никакво предоговаряне на преговорната рамка, нито на Договора за приятелство с България", предаде БГНЕС.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Парламентът отхвърли проектокабинета на ГЕРБ-СДС

След остри дебати парламентът отхвърли предложения от ГЕРБ-СДС кабинет с премиер Росен Желязков. Подкрепиха го  98  депутати, "против" гласуваха 138 народни представители, двама се въздържаха. Припомняме, че Желязков, представляващ първата..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Президентът апелира за бързо завършване на терминала в Александропулис

Президентът Румен Радев проведе работна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. В Атина те обсъдиха спешното активизиране на работата по стратегическите двустранни проекти. На брифинг Радев обясни, че такъв стратегически проект е терминалът..

публикувано на 03.07.24 в 10:13

Президентът призова НАТО да не вкарва войски в Украйна

Въпросът не е дали Украйна ще влезе в НАТО, а кога ще се случи. Отговорът зависи от бойното поле и способността за постигане на устойчив мир, каза българският президент Румен Радев при откриването на 28-ата правителствена кръгла маса, организирана..

публикувано на 02.07.24 в 14:18