Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търговски камари в България призоваха държавниците ни към отговорно поведение

Седем от двустранните търговски камари в България напомниха на българския политически елит за нуждата от отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България.

"В този критичен момент за страната ни отговорността за вземане на правилните решения е в ръцете на всички Вас, които представлявате волята на народа", отбелязват в обръщението си от камарите.

Те призовават за политически консенсус относно върховенството на правото, гарантиране на сигурността и благосъстоянието на всички социални групи, както и върху икономическото развитие.

"Време е да се фокусираме върху създаването на устойчива икономика, базирана на наука, иновации, която да осигурява стабилност и просперитет и която е още по-добре интегрирана в Трансатлантическата икономика и конкурентоспособна на глобалния пазар", се посочва от бизнеса. Подчертава се необходимостта от полагане на усилия за присъединяване на България към Еврозоната през 2025 г., както и пълното присъединяване към Шенген. "Бизнесът очаква стабилност и предвидимост, а това може да бъде постигнато само чрез общи усилия и компромис", се посочва в писмото.

Под документа са се подписали Американската търговска камара в България, Белгия-България-Люксембург Бизнес клуб, Българо-испанската търговска камара, Българо-швейцарската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара, Конфиндустрия България, Френско-българската търговско-индустриална камара.


Писмото беше разпрострнено до медиите преди очакваното на 3 юли гласуване в Народното събрание на предложения от ГЕРБ-СДС състав на Министерски съвет.



В понеделник, при получаването на първия проучвателен мандат, най-голямата парламентарна сила ГЕРБ-СДС обяви проектния състав на кабинета с премиер Росен Желязков. ГЕРБ-СДС разполагат с 68 депутати в 240-членния български парламент.

Президентът Румен Радев също призова партиите да съставят кабинет и да поемат отговорност за управлението на страната, и да не се стига до поредни избори. На брифинг в Гърция на 1 юли, където участва в откриването на 28-ата правителствена кръгла маса, организирана от сп. The Economist, Румен Радев потвърди, че ще отиде в Народното събрание за гласуването на проектокабинета "Желязков".






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Безработицата в България се е понижила до 4,4%, в ЕС - до 6,4%

Нивото на безработица в еврозоната през май за втори пореден месец се стабилизира на рекордно от 1998 г. насам дъно от 6,4%. В България безработицата през май се е понижила до 4,4% от 4,5% през април. Младежката безработица (на лицата..

публикувано на 02.07.24 в 14:48

Токът за бита поскъпва, парното и топлата вода поевтиняват

От днес токът за бита поскъпва средно с 1,7%, а за парно и топла вода ще плащаме с 8,5% по-малко, реши Комисията за енергийно и водно регулиране. Най-голямо повишение на цените на тока има в Западна България – 3%, докато клиентите в североизточната..

публикувано на 01.07.24 в 07:00

България все още не покрива критериите за еврозоната

България отговаря на 3 от Маастрихските критерии за присъединяване към еврозоната, но все още не изпълнява целите за устойчивост на цените и инфлацията, се посочва в доклад на Еврокомисията, предава БТА. България засега не отговаря на изискванията..

публикувано на 26.06.24 в 13:58