Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът апелира за бързо завършване на терминала в Александропулис

Снимка: m.president.bg

Президентът Румен Радев проведе работна среща с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. В Атина те обсъдиха спешното активизиране на работата по стратегическите двустранни проекти. На брифинг Радев обясни, че такъв стратегически проект е терминалът за втечнен природен газ при Александруполис, който трябва да заработи най-късно през октомври. Терминалът все още има технически проблеми, които се отстраняват. България участва в проекта, като придоби 20% от него, припомни Радев.

За призива на Скопие да се промени Договорът за приятелство и добросъседство с България
президентът Радев заяви: "За огромно съжаление държавното ръководство на Северна Македония явно не е готово за поста. Необходимо е познаване на международното право. Когато се подпише международен договор, той трябва да се изпълнява от всички следващи правителства, а не да се ревизира".

Румен Радев допълни, че са нужни и знания по статистика, защото вече 120 000 македонци имат българско гражданство, с доказан по документи български произход, предава БТА.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагаме 80 милиона евро за Украйна, но ще ги дадем, ако ги одобри парламентът

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче уточни, че тази или..

публикувано на 05.07.24 в 17:31

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция върна частично шестдневната работна седмица Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои фирми в опит да повиши производителността и заетостта. Регулацията, която влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната..

публикувано на 05.07.24 в 10:40
Димитър Главчев

България няма да изпраща войници в Украйна, но подкрепата за Киев остава приоритет

В началото на изслушването му в парламента по повод позицията на България за срещата на НАТО във Вашингтон, служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че "не може и да става дума да се изпращат български войски в Украйна". По думите на Главчев,..

публикувано на 04.07.24 в 12:28