Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Снимка: A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат привлечени от колоритна музикална селекция, но не само.

Музикалният форум подкрепя местните приложни артисти и занаятчии, като тази година се очаква това да намери проявление в най-големия арт-базар досега. Всички посетители ще могат да научат повече за устойчивия начин на живот и екологичните материали, да закупят ръчно изработено изделие, подкрепяйки развитието на местни брандове, както и да обновят фестивалната си визия за предстоящата наситена музикална програма.

Организаторите потвърдиха ангажимента си за устойчивост, като обещаха да станем свидетели на нови и по-добри модели за управление на отпадъците и намаляване на въглеродния отпечатък, а също така ще бъде сведена до минимум употребата на еднократна пластмаса по време на събитието.

И още любопитни факти, свързани със зеленото фестивално мислене. Транспортът на артистите, които ще излязат на сцената на A to JazZ е изцяло електрифициран, а посетителите са стимулирани да дойдат пеша, с обществен транспорт или с колело, за което има изграден специален велопаркинг. От тази година A to JazZ въвежда и измерване на своя екологичен отпечатък и си е поставил амбициозната цел в следващите три години поетапно да въведе на най-добрите практики за устойчивост на фестивалите в Европа. Темата е широко застъпена и в паралелната конферентна програма към музикалния форум в София, където добри практики ще споделят мениджъри по устойчиво развитие на някои от най-големите фестивали като Coachella /САЩ/, Primavera Sound /Испания/, Glastonbury /Англия/, O.Z.O.R.A /Унгария/и други.

Петър Димитров

При A to JazZ фокусът винаги е бил музиката и сцената. Всичко останало е съпътстващо и уникално допълнение към това преживяване, което се разви през годините и направи емблематичната паркова локация още по-любима за гражданите и гостите на града” споделя основателят на A to JazZ Петър Димитров.

Програмата на фестивала тази година включва над 30 изпълнители, сред които величия като саксофониста Чико Фрийман и пианиста Антонио Фарао в проекта Mccoy Tyner Legends, певицата, която смесва музиката на Карибите и изтънченото джаз звучене Сирил Еме, американското джаз-фънк дуо Knower, полската джаз звезда Kinga Glyk, проекта Austrian Syndicate на джазпианиста Дейвид Хелбок … и още много таланти от целия свят, както и български артисти с най-новите им джаз албуми.

Има много поводи да планираме летните си вечери до 7 юли в унисон с програмата на A to JazZ – събитие с неповторима атмосфера, което обогатява туристическия облик на лятна София. А за всички, които няма да могат да се присъединят, подаряваме песента "Завинаги" на Александър Славчев & MARTINNA. Александър Славчев е сред имената във фестивалната програма на 5 юли, а  "Завинаги" е включена в самостоятелния му албум – "Пътят към теб" – издаден  през 2023 г., който съдържа 10 песни на български език със съвременно ар ен би и соул звучене.


Снимки: A to JazZ, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Направен за мен" – заявка за летен хит на Елия Тодорова

" Направен за мен " е третият авторски сингъл на младата и талантлива певица Елия Тодорова, а самата тя го определя като най-динамичния в репертоара си. Успешните два проекта – " Облак " и " Малини "  ѝ донесоха популярност като солова..

публикувано на 05.07.24 в 10:15

"Замирисва на море"… един вечен български хит край солените вълни на Черноморието ни

В края на юни, когато все повече ни "замирисва" на море, екип от различни поколения възроди в нова версия хита от близкото минало със същото заглавие –"Замирисва на море". В края на миналата година Калина Баткова, позната с артистичния си..

публикувано на 02.07.24 в 10:15

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15