Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

362-ма български производители изнасят вино в 57 държави

Снимката е илюстративна
Снимка: burgozone.bg

България е на 10-то място по производство на вино в Европа. В световен мащаб страната е на 25-та позиция, каза в Бургас Софи Палас, директор в Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости на 20-то издание на фестивала за вино и спиртни напитки "Wine and Spirits Fest Burgas“. Събитието организирано от "Expo Team“ до 21 юли, събра над 40 български и чужди производители. “Площите с лозови насаждения възлизат на 60 000 хектара. Винопроизводителите са 362-ма с тенденция за повишаване“, каза по време на откриването на фестивала зам.-министърът на земеделието и храните доц. Деян Стратев. Той посочи, че България изнася вино в 57 държави, като най-висок е експортът към Западна и Централна Европа. Български вина се продават и страни като Китай и Япония, стана ясно от думите му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чрез електронна търговия искат да увеличат българо-китайския стокооборот

Въпреки че двустранната търговия достига близо 4 млрд. долара през миналата година, все още съществуват неизползвани възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай. Това стана ясно на среща между министъра на икономиката и..

публикувано на 24.07.24 в 11:05

БНБ понижи очакванията си за икономически растеж

2.1% ще е ръстът на брутния вътрешен продукт в България през 2024 г. Това сочи Макроикономическата прогноза на Българската народна банка (БНБ), изготвена през юни. Ръстът ще се определя от положителния принос на вътрешното търсене, докато нетният износ,..

публикувано на 20.07.24 в 10:07

БНБ иска съдът и парламентът да се произнесат по казуса с подуправителя

До произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да е подуправител, ръководещ управление "Емисионно" и член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), той спира да изпълнява правомощията си, съобщи БНБ. Решението на Управителния..

публикувано на 17.07.24 в 09:45