Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната атмосфера. Една година по-късно тя е още по-силно привлечена от работата си, а както споделя тя, принос за това имат "децата и тяхната необятна вселена от въпроси, интереси, таланти, с които непрекъснато ме изненадват, изключително ерудираният екип от колеги, разнообразните инициативи и активности, които увличат и деца, и родители, и учители".
В интервю, публикувано от учебното заведение и цитирано от БТА, Василева споделя, че чрез българското училище, църквата, литературата, културата, изкуството и срещите с наши сънародници тя продължава да съхранява връзката си с родината зад граница. Помолена да посочи една причина, заради която децата с български корени да посещават българското училище, тя казва: "Тези "корени", колкото и да са силни, трябва да бъдат обгрижвани, за да се развият в твърди основи и пищни корони. Няма по-подходяща почва за това от българското училище - не само заради езика, културата, паметта, но и заради това че там се преподава нещо особено важно – обич".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Николова

Мария Николова – българка от Бесарабия, която върна семейството си към корена

Украинският Болградски район е считан за своеобразна "столица" на бесарабските българи. Това е районът, в който живее най-компактно етническо българско население зад граница. Сънародниците ни намират убежище в Бесарабия и създават там своите..

публикувано на 03.09.24 в 10:20

Един час повече български език ще се изучава в Тараклия

Втори септември поставя началото на новата учебна година в молдовския район Тараклия, в който преобладаващата част от населението е с български корени. За първи път училищния праг прекрачват 308 първокласници, което е със 17 деца повече от..

публикувано на 02.09.24 в 13:25

Българското неделно училище “АБВ” във Финландия открива новата учебна година

Новата учебна година в Българското неделно училище “АБВ” във Финландия се открива днес с тържество в двора на школото, съобщиха от образователното средище. Предвидена е кратка културна програма с приветствия и поздравителни адреси, последвана от..

публикувано на 25.08.24 в 11:44