Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чрез електронна търговия искат да увеличат българо-китайския стокооборот

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Въпреки че двустранната търговия достига близо 4 млрд. долара през миналата година, все още съществуват неизползвани възможности за по-нататъшно разширяване на българския износ за Китай. Това стана ясно на среща между министъра на икономиката и индустрията Петко Николов и посланика на Китайската народна република в България г-жа Дай Цин Ли. С цел разширяване на българския износ за Китай двамата обсъдиха проекта на Меморандум за сътрудничество в областта на електронната търговия. 

По думите на министър Николов документът предстои да бъде обсъден и съгласуван с всички заинтересовани институции, предвид това, че България, като член на ЕС, прилага общата търговска политика на Съюза, част от която е и електронната търговия. На срещата акцент бе поставен и върху привличането на китайски инвестиции в машиностроенето, автомобилостроенето, производството на авточасти, електроника и електротехника, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство и др. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

362-ма български производители изнасят вино в 57 държави

България е на 10-то място по производство на вино в Европа. В световен мащаб страната е на 25-та позиция, каза в Бургас Софи Палас, директор в Международната организация по лозата и виното (OIV). Тя бе сред официалните гости на 20-то издание на фестивала..

публикувано на 20.07.24 в 12:47

БНБ понижи очакванията си за икономически растеж

2.1% ще е ръстът на брутния вътрешен продукт в България през 2024 г. Това сочи Макроикономическата прогноза на Българската народна банка (БНБ), изготвена през юни. Ръстът ще се определя от положителния принос на вътрешното търсене, докато нетният износ,..

публикувано на 20.07.24 в 10:07

БНБ иска съдът и парламентът да се произнесат по казуса с подуправителя

До произнасяне на съда и парламента дали Андрей Гюров може да е подуправител, ръководещ управление "Емисионно" и член на Управителния съвет на Българската народна банка (БНБ), той спира да изпълнява правомощията си, съобщи БНБ. Решението на Управителния..

публикувано на 17.07.24 в 09:45