Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България следи с тревога изявленията на Скопие за Коридор №8

Снимка: архив

Правителството на България следи с нарастваща тревожност изявления и декларации на официални представители на Северна Македония, насочени към нарушаване на международни ангажименти в областта на инфраструктурната свързаност, включително чрез пренасочване на европейските средства за изграждане на железопътния компонент на Коридор № 8 към друг транспортен проект, посочват от правителствената пресслужба. Припомняме, че Северна Македония многократно е поемала и потвърждавала своя ангажимент за инфраструктурно свързване на двете държави, включително и Kоридор № 8, включително в съвместната декларация на Албания, България, Италия и Северна Македония от ноември 2021 г., се казва в съобщението.

ЕС подкрепя изграждането на железопътните коридори 8 и 10, заяви посланикът на ЕС в Скопие Дейвид Гиър пред "Свободна Европа". По отношение на вписването на българите в конституцията на Северна Македония като условие за реален старт на преговорите с ЕС дипломатът посочи, че "на масата вече има поставено решение". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

До края на годината САЩ и България отново ще проведат стратегически диалог

Служебният външен министър Иван Кондов се срещна в САЩ с Джон Бас, и.д. подсекретар по политически въпроси в Държавния департамент. Двете страни са споделили желание следващата сесия на стратегическия диалог между България и САЩ да се проведе до..

публикувано на 01.10.24 в 14:28

Румен Радев: Прекъсването на насилието в Близкия Изток изисква усилия на международната общност

Най-важна задача към момента е да бъде осигурено безопасното завръщане от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.  89 българи бяха евакуирани от Ливан с..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Държавата подготвя евакуация на българските граждани в Ливан

Започва подготовката за поетапна евакуация по въздух на българските граждани, заявили желание да напуснат Ливан. Решението беше взето на свиканата от служебния премиер Димитър Главчев среща в Министерския съвет с с участието на представители на..

публикувано на 29.09.24 в 15:29