Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хавиер Ибаниес осигури първи олимпийски медал за България

Гимнастичката Валентина Георгиева завърши пета на прескок

Хавиер Ибаниес
Снимка: БТА

Боксьорът Хавиер Ибаниес се класира за олимпийските полуфинали в категория до 57 кг и си гарантира минимум бронзов медал в Париж. Роденият в Куба, но състезаващ се за България европейски шампион, победи японеца Шудай Харада с 5:0 съдийски гласа.

За място на финала Хавиер Ибаниес ще се изправи срещу световния бронзов медалист Мунарбек Сейтбек Уулу от Киргизстан, който се наложи с 3:2 съдийски гласа над Джамал Харви от Съединените щати.

С категоричната си победа на четвъртфиналите българският боксьор спечели за страната ни 20-о отличие от олимпийски игри в своя спорт.

Валентина Георгиева

Представяне като за олимпийски медал направи и Валентина Георгиева, която с два отлични прескока извоюва петото място на финала на този уред в спортната гимнастика. Така България отново имаше олимпийска финалистка при жените след 32 годишна пауза.

Класирането е огромен успех за 18-годишната дебютантка на олимпийски игри и защото е постигнато след продължително отсъствие поради травма на коляното.

Интересен факт е, че Валентина Георгиева повтори постижението на своя треньор Филип Янев, завършил на пето място на прескок на олимпиадата в Атина през 2004 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българските волейболистки се наложиха над силния отбор на Нидерландия

Българският национален отбор извоюва категорична победа над Нидерландия на Европейското първенство по волейбол за жени под 20 години, постигайки резултат от 3:0. Страната ни заедно с Ирландия е домакин на шампионата. Победата над един от най-добре..

публикувано на 11.08.24 в 11:51
Боряна Калейн

Седем олимпийски медала за България в Париж

След като вчера Тихомир Иванов завоюва осмото място на скока на височина, с личен рекорд за сезона от 2,27 м, беше поставен краят на българското участие на олимпийските игри в Париж.  Равносметката за България от Париж`2024 е седем медала – три..

публикувано на 11.08.24 в 09:09

Българският ансамбъл остана на крачка от олимпийските медали

Въпреки че поведе в квалификациите, българският ансамбъл по художествена гимнастика не успя да се пребори за олимпийските медали. Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева допуснаха груба грешка на..

публикувано на 10.08.24 в 17:01