Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театралното студио “Онгъл” в Болград приветства публиката с “Добре дошли у дома”

Театрално студио "Онгъл"
Снимка: Театрално студио "Онгъл"

Българското театралното студио “Онгъл” в Болград, Украйна, ще пресъздаде интерактивния си спектакъл “Добре дошли у дома” на 25 август, когато градът ще отбележи 203-ата годишнина от основаването си.

Интерактивният спектакъл разкрива културното многообразие на Бесарабия чрез представяне на историята и традициите на различните националности в Болградската община, сред които българи, гагаузи и албанци. Целта на пиесата е да подпомогне интеграцията на вътрешните бежанци и техните деца, които са били принудени да напуснат домовете си вследствие на войната в Украйна”, казва Серафим Савченко, ръководител и режисьор на театъра.

Спектакълът е създаден в рамките на международния проект “Културата помага”, насочен насочен към интеграцията и включването на принудително разселените хора в местната култура.

Според Серафим Савченко Бесарабия често се възприема като трудно място за адаптация заради етническото разнообразие. “Ние се стремим да направим обстановката по-разбираема за хората, които са тук. В спектакъла демонстрираме примери от местните обичаи и традиции на българското и албанското население. Това е много увлекателен и мощен екскурс, който най-добре може да покаже културните постижения на нашия край”, разказва той.

Болград е основан през 1821 г. от български преселници. Градът се превръща в административен и културен център на бесарабските българи. Със средства на българските колонисти през 1838 г. е осветена трипрестолната катедрала “Свето Преображение Господне”, а 20 години по-късно е открита Болградската гимназия – първата българска гимназия, изиграла значителна роля в историята на нашия народ.

В Болград живеят над 15 хил. души и повече от половината от тях имат български произход.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05
Снимка: Българско школо „Розова долина” в Тотнъм, Лондон

396 български училища зад граница отварят врати за новата учебна година

Над 32 000 български деца в 43 страни на 6 континента събира първият училищен звънец във всички 396 български неделни училища по света, регистрирани за учебната 2024-2025 г. Над 2000 учители отново ще предават знания на малките ни сънародници – не..

публикувано на 16.09.24 в 06:15

Започна учебната година за българското училище в Истанбул

Училищният звънец призова на 14 септември над 65 ученици и преподаватели в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул. В Българската екзархия, където се помещава единственото българско училище в мегаполиса се проведе тържество за..

публикувано на 14.09.24 в 17:16