Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегация на парламента на Северен Рейн-Вестфалия е в България

Над 100 000 българи живеят във федералната провинция

Снимка: Президентство

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с делегация на местния парламент на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, водена от председателя на Ландтага Андре Купер. Членовете на местния парламент, които представляват различни политически сили и ресори, са на посещение у нас. Йотова открои отличните двустранни отношения и добро сътрудничество между България и Федерална Република Германия, като посочи, че  сред 16-те федерални провинции Северен Рейн-Вестфалия е най-големият външнотърговски партньор у нас и водещ инвеститор от германска страна.
Повече от 100 000 са българските граждани, които живеят във федералната провинция. Илияна Йотова благодари на германската страна, че сънародниците ни имат условията и възможността да изучават български език и да съхраняват традициите си.
Вицепрезидентът постави въпроса за членството на България и Румъния в Шенгенското пространство, като посочи, че след отварянето на морските и въздушните граници са се разсеяли страховете сред държавите членки за присъединяването ни. Тя благодари за подкрепата на Германия по темата и настоя за пълноправното приемане на страната ни, включително и по сухопътни граници, което ще направи съюза още по-сигурен.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът Радев призова Скопие към реализъм в двустранните отношения

България винаги е била отворена за диалог със Северна Македония и очаква този диалог не само да спомага за нашето културно сближаване, но и да даде тласък на икономическото сътрудничество. Ние очакваме с този диалог да се решат най-сетне и..

публикувано на 13.09.24 в 18:20

По съседски: Събития с балкански адрес

Регионът Тулча се готви да стане геопарк на ЮНЕСКО Властите в окръг Тулча предприемат стъпки Североизточна Добруджа да стане глобален геопарк на ЮНЕСКО, територия на устойчиво развитие, чиито ценности са признати от международната..

публикувано на 13.09.24 в 10:40

България и Великобритания ще надграждат своето стратегическо партньорство

Висока оценка за състоянието на двустранните отношенията между България и Обединеното кралство дадоха зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова и посланикът на Великобритания Натаниъл Копси. Те се ангажираха със задълбочаване и..

публикувано на 13.09.24 в 10:09